Booker prize: Mutna prošlost dobitnika ovogodišnje nagrade

KONTROVERZNI pisac D.B.C. Pierre, poznatiji po mutnoj prošlosti nego po pisanju, za svoj je prvi roman "Vernon God Little" u utorak navečer dobio Bookerovu nagradu, jednu od glavnih svjetskih nagrada za književnost.

Riječ je o jednom od većih iznenađenja u 35-godišnjoj povijesti te nagrade. Dobitnik je odmah najavio da će pedeset tisuća funti (oko 83 tisuće dolara) dati svojim vjerovnicima.

"Neće to meni ostati", kaže Pierre, čije je pravo ime Peter Finlay. "To je trećina moga ukupnog duga", rekao je novinarima. "Otplatit ću samo neke dugove".

Finlay, izliječeni narkoman i kockar, priznaje da je prodao prijateljevu kuću i uzeo novac. Velik je dug napravio i kad je pokušao snimiti film u Meksiku.

"Vodim svoju prošlost u budućnost i rado ću još jednom pokušati. Sav ću novac vratiti, već sam počeo", rekao je izložen velikoj medijskoj pozornosti.

"Žalim li za čim? Za mnogo čime", kaže 42-godišnji pisac rođen u Australiji, koji je neko vrijeme boravio u Meksiku, a sad živi u Irskoj.

Njegov su roman kritičari pohvalili kao mukotrpan posao jednog debitanta. Izabran je iz užega popisa na kojem su bili i glavni kandidati za nagradu Monica Ali i Kanađanka Margaret Atwood.

Riječ je o crnoj komediji smještenoj u Teksas, o dječaku koji se nađe u nevoljama nakon sudjelovanja u raspletu masakra u jednoj srednjoj školi.

Piščev pseudonim D.B.C. Pierre znači "Dirty But Clean" (prljav, ali čist). Finlay kaže da tako želi pokazati spremnost na nov i čist početak nakon godina u, kako on kaže, "jami prijevare i neuspjeha".

Profesor John Carey, predsjedatelj Bookerova žirija, kaže da je pobjednik izabran u manje od sata. "To je nadahnuta crna komedija koja odražava našu uznemirenost i fascinaciju modernom Amerikom".

Bookerova nagrada koju su u 35 godina dobivali slavni pisci poput Salmana Rushdieja i ovogodišnjega Nobelovca J.M. Coetzeea, jamči da će Pierreova knjiga biti bestseler diljem svijeta.

Pierre je treći Australac koji osvaja ovu vrijednu nagradu. Prethodili su mu Peter Carey s djelom "Istinita povijest Kellyjeve bande" i Thomas Keneally, autor "Schindlerove liste".

Prošlogodišnji dobitnik Kanađanin Yann Martel prodao je milijun primjeraka svoje neobične basne "Život Pija".

Finlayeva mutna prošlost nužno je bila u središtu medijske pozornosti, a direktora zaklade Martyna Goffa pitali su je li ovogodišnja nagrada uvreda za Bookera.

"Bookerova se nagrada daje za knjigu, a ne za karijeru", odgovorio je Goff. Članovi žirija nisu spominjali Finlayevu prošlost dok sve nije bilo odlučeno.

Na konferenciji za novinare u čitaonici Britich Museuma autoru su postavljena brojna pitanja o prošlosti, a novinski naslovi nisu se bavili njegovim djelom, već životom.

"Pobjednika čeka velika novčana nagrada i cijeli niz vjerovnika", napisao je Guardian. U Timesu je naslov bio "Osvajač Bookera ostavlja prošlost za sobom".

 

Pročitajte više