Borganizirani kriminal

Foto: Index/Star Trek

DRŽAVNA intervencija u Agrokoru završava očekivano - u nizu afera koje će se godinama razvlačiti po sudovima.

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Dalićka laže da nema nikakve veze sa Šavorićem

>> Nije vam jasno što se danas dogodilo? Jedno je sigurno - Dalićka više nema podršku

>> Izjave Plenkovića i Dalićke jasno pokazuju koliko su očajni

Najveći vjerovnici Agrokora još su početkom prošle godine - čim su shvatili da će se Todorićeva financijska piramida urušiti - angažirali međunarodne stručnjake kako bi sami riješili svoje probleme, bez "pomoći" Plenkovića, Dalićke i likova iz Zvjezdanih staza, no ekipa se ipak odlučila "ugraditi" u tu priču i sada imamo to što imamo.

Dalićka bi trebala dati ostavku i pustiti vjerovnike da se u miru dogovore

Ministrica Dalić, šefica Grupe Borg, kako sami sebe nazivaju - neformalne skupine brokera, pravnika i konzultanata, koja je pripremala teren za državni “takeover” kroz Lex Agrokor, umjesto da podnese ostavku i barem sada pusti vjerovnike da se dogovore koliko će tko dobiti, i konačno završe proces, stavlja sebe u središte cijele priče, te tvrdi da se objavom kompromitirajućih mailova želi ugroziti proces nagodbe.

"Već mjesecima u svemu što se događa oko Agrokora nema slučajnosti. Kod postizanja okvirne nagodbe najavili smo da će se pritisak pojačavati. I to se događa. Dva su događaja aktivirala sadašnju salvu napada: odluka o izručenju Todorića, u kojoj je sutkinja odbacila tezu o političkom progonu, te odluka Ustavnog suda koji je ne samo potvrdio ustavnost zakona nego i istaknuo i da bi nečinjenjem nastala protuustavna situacija. Samim time smo dva koraka bliže nagodbi i za neke to očigledno znači zadnju priliku da sruše nagodbu i gurnu zemlju u ekonomski i politički kaos", rekla je Martina Dalić u intervjuu za Jutarnji list.

Intervju je dala novinaru Gojku Drljači, čovjeku koji je prije nekoliko tjedana u istim novinama napisao kako je ona ministrica koja zbog Lex Agrokora zaslužuje visoko državno priznanje.

"Postupak izvanredne uprave treba dovesti do kraja i okončati ga nagodbom. Ja nastavljam raditi na tome što god tko o tome mislio", kaže Dalićka na kraju intervjua.

Politično-apolitični proces izvanredne uprave

Martina Dalić nije objasnila, a Drljača je prigodno to nije pitao - kakve ona točno ima veze s nagodbom, s obzirom na to da proces vodi povjerenik - sada Fabris Peruško, a ranije Ante Ramljak. I zbog čega bi se preko nje rušila nagodba kad je sama Dalićka, baš kao i vlada, posljednjih godinu dana više puta kazivala kako se politika neće miješati u nagodbu.

"Proces izvanredne uprave nije politički vođen niti motiviran. Njegov je cilj stabiliziranje hrvatske ekonomije i zaštita od ogromnih rizika koji su mogli nastati propašću Agrokora, a jednako je važna i naplata svih vjerovnika na jednak način, na temelju fer i za sve jednako primjenjivih kriterija. Stoga mislim da će proces nagodbe i dogovaranja nagodbe u Agrokoru ići svojim tijekom i da će se u tom kontekstu dovršiti uspješno za sve vjerovnike bez značajnijih utjecaja iz politike", izjavila je Martina Dalić 27. 3. ove godine. Dakle, kako sama Dalićka kaže, proces izvanredne uprave nije politički vođen niti motiviran.

10. travnja najvažniji su bili vjerovnici. Nakon Afere Hotmail ključna je postala - Dalićka

"Bilo je onih koji su bili protiv. Ovaj sporazum otvara put pravnom oblikovanju i konačnom postizanju nagodbe. Važno je ponoviti da su vjerovnici bili najvažniji sudionici ovog procesa. Važno je da sve ovo nije palo na teret poreznih obveznika. Kompanija je danas stabilizirana, pred njom je budućnost, a to nisu platili porezni obveznici", kazala je tako Dalić 10. 4. na zajedničkoj konferenciji s Andrejom Plenkovićem i Fabrisom Peruškom na kojoj je objavljeno da je postignut okvirni dogovor oko nagodbe.

Da vlada nema nikakve ovlasti, te da na bilo koji način ne utječe na poslovanje Agrokora, tvrdio je i premijer Plenković. On je, primjerice, na konferenciji koju je održao 21. 2. nakon ostavke Ante Ramljaka, govoreći o obvezama i ingerencijama vlade u vezi s Agrokorom, kazao da vlada samo treba imenovati izvanrednu upravu.

Njonjo je Borg. Otpor je uzaludan.

"Sve ostalo u vezi s Agrokorom ne donosi vlada. To je izrazito važno, zato smo i donijeli ovakav zakon", rekao je tada Plenković.

Borg je, čini se, asimilirao i predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, zvanog Njonjo, koji je danas u Dubrovniku komentirao situaciju oko Agrokora, ponavljajući slične floskule kao i Dalićka - stabilnost i budućnost.

"Puno toga se koristi kako bi se 'zamutila voda'. Treba biti oprezan i voditi računa da ne 'udaramo na prvu loptu', već da utvrdimo istinu, odnosno što je pušteno i podmetnuto kako bi se ugrozila nagodba za Agrokor… Naravno, pritom treba voditi računa o gospodarskoj stabilnosti i budućnosti Agrokora te procijeniti što je u ovom trenutku politički korisno za Hrvatsku i HDZ“, rekao je Njonjo.

Kako god nagodba Agrokorovih vjerovnika završila, sve što se događalo podsjetilo nas je da još uvijek živimo u zemlji gdje politika snažno kontrolira sve procese, da se zakoni pišu po narudžbi, u interesu određenih povlaštenih grupa, te da država i dalje želi određivati tko će biti pobjednici, a tko gubitnici ekonomskih procesa.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz mailove Martine Dalić oko Agrokora instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više