Boris Tadić miri Srbiju s ostatkom bivše Jugoslavije: Računajte na nas

SRBIJA je nakon parlamentarnih izbora na putu da formira proeuropsku vladu i spremna je na pregovore o statusu Kosova tragajući za mirnim rješenjem, kaže Boris Tadić.

Otvarajući Kongres međunarodnog instituta za tisak u Domu narode skupštine Tadić je kazao kako je glavni preduvjet za demokratski razvoj Srbije njeno puno pravno članstvo u EU, prenosi Blic.

"Možete računati na nas u smislu mirotvorne politike i izgradnje demokratskih institucija jer to je i moja i politika Srbije u 21. stojeću", kaže srpski predsjednik i dodaje da to znači ne samo razvoj medija, već i pomirenje s narodima bivše Jugoslavije, suradnju s Haagom i uspostavljanje europskih vrijednosti.

"Glavni preduvjet za takav razvoj Srbije je punopravno članstvo u Europskoj uniji", kaže Tadić i podsjeća da je Srbija Haškom sudu izručila 43 osobe od ukupno 46 optuženih.

No, ni usprkos svemu tome Tadić nije spreman priznati ustav Kosova koji je danas stupio na snagu. Srpski predsjednik kaže kako se Srbija spremna vratiti za pregovarački stol, ali Kosovo i dalje naziva "nelegalnom, takozvanom državom".

"Srbija vidi Kosovo kao svoju južnu pokrajinu i svoj integritet će braniti mirnim sredstvima; diplomacijom, a ne silom", podvukao je Tadić.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više