Borislav Škegro: Čermak nije ni bio u Kninu za vrijeme Oluje

NA SUĐENJU generalu Ivanu Čermaku danas je svjedočio bivši ministar financija Borislav Škegro koji je tvrdio da je Čermak poslan u Knin radi normalizacije stanja u tom gradu nakon Oluje.

Prema Škegrinim riječima, Franjo Tuđman je, nakon Oluje, tražio da se u Knin pošalje nekoga tko će integrirati i oživjeti gospodarstvo. Škegro je naglasio da je Tuđman tražio nekoga "tko ima iskustvo, tko će ostvariti komunikaciju s UN-om i međunarodnom zajednicom, nekoga tko poznaje vojnu logistiku, tko govori neki strani jezik, neku multidimenzionalnu osobu."

Čermak - netipičan general

Čermak je izabran za zapovjednika zbornog mjesta Knin jer je imao "netipičan stil za jednog generala te se znalo da će uspostaviti odnose s UN-om i međunarodnom zajednicom", objasnio je Škegro.

"Ja sam se složio da je to vrlo dobar izbor. Držim da je Tuđman njime želio poslati poruku da smo htjeli da Srbi ostanu i da potičemo obnovu", rekao je i objasnio da je "normalizacija obuhvaćala i povratak osoba raseljenih, prognanih 1991. i onih koji su domove napustili 1995. Radilo se o svima, mandat je bio da se pomogne svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost", prenosi Seebiz riječi bivšeg ministra financija.

Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata

U svojem svjedočenju je Škegro opisao kako je jednom, prilikom posjeta Korenici, vidio ubijenu stoku i pitao se, zajedno s tadašnjim premijerom Nikicom Valentićem tko može činiti takve stvari. Vlada je reagirala, "MUP je poslao dodatne snage kako bi se osiguralo da se počinitelje kaznenih djela uhiti", rekao je Škegro.

Škegro je oštro odbacio postojanje "udruženog zločinačkog pothvata", tvrdeći da bi on, kao tadašnji zamjenik premijera, zacijelo bio upoznat s njime. Postojanje zločina nakon oluje Škegro je nazvao "osobnim osvetama" te izričito odbacio ideju da je bilo "prešutnog dogovora ili toleriranja zločina".

Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužitelj je želi diskreditirati Škegru i njegovi iskaz podnošenjem transkripata razgovora između Škegre i Tuđmana u kojem svjedok kaže da je "za Hrvatsku spreman lagati i Papi". Škegro je to nazvao retoričkom figurom izvučenom iz konteksta.

Pročitajte više