Borzan: Idu tužbe protiv Nintenda i Applea, namjerno ugrađuju kvarove

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

EUROPSKI PARLAMENT je danas raspravljao o tzv. planiranoj dotrajalosti; namjernoj ugradnji kvarova u tehnološke proizvode kako bi im se smanjio životni vijek. Raspravu je organizirala potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan zajedno s predstavnicima Europske udruge potrošača (BEUC) povodom sve učestalijih pritužbi građana o preranom kvarenju proizvoda, u pravilu netom po isteku jamstva.

Ovaj umjetno kreirani fenomen je uzeo toliko maha da se čak 88 posto upravljača za Nintendo Switch kvari unutar prve dvije godine korištenja. U Francuskoj je, nakon čak 25 tisuća pritužbi, protiv Nintenda već pokrenuta parnica, a na razini Europske unije je 10 potrošačkih udruga zatražilo istragu, piše N1.

Apple prešućuje štetne efekte ažuriranja

Borzan, koja je nedavno, a nakon višegodišnje borbe, sa samo dva glasa premoći izvolijevala zahtjev za zabranu takve prakse kaže: "Nintendo je u početku pristajao popraviti sve što se pokvarilo u prvoj godini, ali za proizvode koji su se pokvarili u drugoj godini tražio je nadoplatu od 45 eura po upravljaču, što je skuplje od novog proizvoda. Slični slučajevi prijavljeni su i Europskoj komisiji; potrošači se najviše žale na mobitele, perilice za rublje, televizore i usisivače."

Potrošačke udruge ustraju u nužnosti zabrane planirane dotrajalosti i to za sve vrste uređaja. U posljednje vrijeme im je posebno u fokusu Apple, koji su četiri organizacije tužile za namjerno usporavanje uređaja. U Francuskoj je prije mjesec dana Apple kažnjen s 25 milijuna eura zbog propusta informiranja korisnika o štetnim nuspojavama koje uzrokuju novija ažuriranja (opterećivanje memorije, usporavanje, nemogućnost povrata stare verzije...)

Borzan: Građani ne žele plaćati loše proizvode

"U nedavnom razgovoru s povjerenikom Europske komisije za prava potrošača Reyndersom istaknula sam i naš zahtjev za obaveznim oznakama trajanja proizvoda jer ljudi imaju pravo znati što kupuju. Istraživanja su pokazala da su voljni platiti i više ako će proizvod dulje trajati. BEUC tvrdi kako im se čak 65 posto potrošača žalilo da su im se proizvodi pokvarili u prvoj godini korištenja", objasnila je Borzan.

Ono što se kompanije nadaju postići namjernom ugradnjom kvarova jest povećanje prodaje i potrebe za popravcima ili, konačno, povećanje profita. To je također tehnika koju podržavaju liberalni makroekonomisti jer ubrzava tijek novca te kreira uvijek željeni ekonomski rast. Poznato je i kako inherentna dotrajalost uvelike doprinosi stvaranju nerazgradivog otpada te zagađenju okoliša. 

 

Pročitajte više