Bosanac s interneta krao fotografije stranih autora i na natječaje ih prijavljivao kao svoje, dobivao i nagrade

KAKO prenosi portal Radio Sarajevo, fotografsku zajednicu regije zadnjih dana potresa popriličan skandal. Čini se kako je fotograf iz Prozora i član Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH (AUF), Husein Šljivo, posljednjih nekoliko godina s interneta od kolega fotografa krao radove, te ih zatim na fotografske natječaje slao kao vlastita djela.

Njegovo zlodjelo otkriveno je u Srbiji, u kojoj je ukradene radove najčešće prijavljivao na natječajima i pobjeđivao. Srpski Foto savez je u suradnji s bosanskom fotografskom Asocijacijom surađivao mjesecima i istraživao Šljivine krađe, na koje se posumnjalo u srpnju.

Ustanovljeno je kako je Šljivo ukrao čak osam fotografija drugih autora, uglavnom Nijemaca, poslao ih na natječaje, i nerijetko dobio nagrade.

Nije se ni trudio sakriti krađu, fotografije bi samo malo "obradio"

Foto savez Srbije donio je odluku kojem lopovu zabranjuje izlaganje na svom teritoriju, a uz dotičnu odluku Šljivi su dostavljeni i primjeri originalnih fotografija i njegovih plagijata, iz kojih je vidljivo da se čak nije pretjerano ni trudio sakriti svoju krađu. Fotografije je samo malo obradio u računalnim programima.

AUF BiH je protiv Šljive pokrenuo i disciplinski postupak, a prema propisima Asocijacije on ima rok od 15 dana da se izjasni o optužbama. Ako u datom roku to ne učini, smatrat će se da je priznao krivnju.

Ozren Božanović iz AUF-a rekao je kako će mjere protiv optuženog Huseina biti poprilično drastične, te će uključivati i ukidanje članstva, izbacivanje iz međunarodnih fotografskih udruženja i oduzimanje fotografskog zvanja.

Pročitajte više