Bošnjaci najavili masovno iseljavanje iz Srebrenice, prijetnja smrću premijeru RS

BOŠNJAČKI povratnici u Srebrenicu zaprijetili su međunarodnoj zajednici i bosansko-hercegovačkim vlastima da će se 14. ožujka početi kolektivno zauvijek iseljavati iz tog grada, prenosi sarajevski Radio 202.

Traže da se do tada pokrene izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske čija je vojska u tom mjestu počinila genocid nad muslimanima.

Bošnjaci traže i da Srebrenica dobije poseban status u sklopu Ustava BiH izvan Republike Srpske jer nakon nedavne presude Međunarodnog suda pravde ne žele ostati u ustavno-pravnom poretku Republike Srpske koja je, kako je navedeno, nastala na genocidu.

Premijer Republike Srpske zamolio stanovnike Srebrenice da ostanu, jer vlada poduzima sve u svojoj moći kako bi im poboljšala gospodarske uvjete za život.

"Uložili smo značajna sredstva u Srebrenicu, nekoliko desetaka milijuna maraka", rekao je Dodik.

Prijetnje smrću Miloradu Dodiku

Banjalučke Nezavisne novine pišu kako je premijer Republike Srpske Milorad Dodik primio prijetnje smrću, upućene od dosad nepoznatog pokreta Nova Bosna.

"Već smo instalirali vod boraca u Banja Luci s najsuvremenijom opremom za uništavanje tenkova sa pristojne udaljenosti, aviona i helikoptera. Cilj je dići u zrak kompletnu kolonu vozila koja te bude pratila bilo kuda iz Banja Luke, zajedno s tobom. Platili smo čovjeku iz tvoje stranke, koji će za milijun maraka odavati podatke o tvom kretanju", piše u pismu koje je primio.

Bosanski su mediji ovih dana pisali i da će odvjetnički tim žrtava u Srebrenici početkom travnja Sudu u Haagu podnijeti tužbu protiv Nizozemske i UN-a zbog odgovornosti za događaje u Srebrenici, te da će tražiti odštetu u iznosu od dvije milijarde konvertibilnih maraka.

Odvjetnici će pokušati dokazati da se nizozemski vojnici aktivno pomagali jedinicama srpske vojske tijekom okupacije i ulaska u Srebrenicu.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više