Bozanić: Hrvatska bez križa tone u neprepoznatljivost i ideologiju relativizma

I OVE godine gradonačelnik Milan Bandić je, noseći ogromnu zavjetnu svijeću, predvodio zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu, a u propovijedi na misi je zagrebački kardinal Josip Bozanić upozorio kako hrvatska kultura bez Kristova križa i uskrsnuća tone u bezličnost.

"To promiče ideologiju relativizma u kojoj je naizgled sve spojivo, u kojoj su svi jednako dobri i jednako loši, u kojoj se zlo ne smije nazvati zlom da ne bi povrijedilo one koji zlo čine, u kojoj se više ne pita o uzroku i posljedicama", rekao je u propovijedi kardinal Bozanić te je dodao kako je bezličnost opasnost sadašnjeg trenutka.

"Mnogi su Isusa slijedili iz svojih sebičnih motiva"

Nezaobilazna tema posljednjih mjeseci, od kada je predsjednik Mesić otvorio priču o križevima u državnim institucijama, je i uloga Crkve u životu jedne sekularne države. "Neki misle da Crkva traži svoj društveni interes kako bi bila neka vrsta polupolitičke moći. No, Crkva ima smisla samo ako propovijeda istinu o križu i u toj mjeri je vjerodostojna. Crkva u toj mjeri smeta duhu vremena", rekao je na tu temu kardinal Bozanić te dodao kako su mnogi Isusa slijedili iz svojih sebičnih motiva.

Nastavio je da oni koji su odlučili biti kršćani moraju gledati u križ te oni koji u njemu susretnu Boga ljubavi neće težiti povlasticama. "Kako bi se samo promijenile obitelji, škole, župe, parlamenti, sindikati, stranke kada bi se usvojila logika križa. Možda nas je strah o tome misliti jer se istinsko kršćanstvo ne može glumiti", zaključio je u Mariji Bistrici kardinal Bozanić.

Pročitajte više