Božić u Italiji: U Vatikanu vojni džipovi, u Rimu zabranjen ulaz u središte grada

Foto: Hina

MJERE sigurnosti tijekom produljenog božićnog vikenda su pojačane diljem Italije i u Vatikanu, posebice nakon što je u Milanu ubijen Tunižanin koji se sumnjiči za napad kamionom u Berlinu u kojem je na smrt pregaženo 12 ljudi, a 48 je ozlijeđeno.

I dok istražitelji pokušavaju utvrditi da li je 24-godišnji Anis Amri imao sudionike u Italiji i dok su istovremeno u Tunisu uhićeni njegov nećak i dvojica prijatelja, sigurnosne službe ne žele ništa prepustiti slučaju te su gradske vlasti Rima zabranile ulazak kamiona i kombija u središte grada. Protuterorističke postrojbe naoružane do zuba također čuvaju popularna turistička okupljališta.

U Vatikanu, gdje će papa Franjo u Bazilici sv. Petra služiti polnoćku, također su na snazi pojačane mjere sigurnosti. Na ulicama koje vode prema Vatikanu svakih 100 metara su postavljena policijska vozila i vojni džipovi.

I Milano te ostali gradovi su pod strogim mjerama sigurnosti, a posebice se čuvaju glavne crkve u kojima se održavaju božićna misna slavlja.

Sesto San Giovanni, milansko predgrađe u kojem je Amri likvidiran, nastanjuje poveća muslimanska zajednica i polazište je autobusa za južnu Italiju, istočnu Europu i Balkan.

 

Pročitajte više