Božićna poslanica kardinala Bozanića: Za "zatiranje" Božića krivi su komunisti i mediji

KARDINAL Josip Bozanić iskoristio je ovogodišnju božićnu poslanicu hrvatskom narodu kako bi još jednom upozorio na sve opasnosti komunizma koji i danas radi na tome "zatre" prava poruka Božića.

"Kao što se nekada vjeri, Crkvi i njezinu djelovanju pružala ograda privatnosti, kako sadržaj istine ne bi probio zidove ideologije laži, tako današnja neselektivnost, koja ne slijedi dinamiku kršćanske objave, razgrađuje suodnos privatnoga i javnoga. Zbog toga valja istaknuti da Božić dragocjeno čuva kulturu koja ne zanemaruje privatnost, promičući istodobno ravnotežu s onim što nosi obilježja javnog", ističe kardinal Bozanić spominjući kako se prije dvadeset godina slamao komunistički sustav koji je, s jedne strane ukidao slavljenje Božića ili je vidjevši da je agresivnost represivnog sustava neučinkovita, gurao vjeru u područje privatnosti.

Parazitiranje medija u neukusu

Naravno, za razgradnju Božića, krivi su prije svega mediji odnosno za nepoštivanje otajstvenoga u svijetu i čovjeku, u praznini i površnosti odnosa s Bogom.

"Na tome neukusu i znatiželji lako parazitiraju pojedini suvremeni mediji kao najvjerniji saveznici, često u namjernome, a katkad i u nenamjernome, razgrađivanju istinske kršćanske kulture", ističe kardinal Bozanić ističući kako se danas Božić tjera u u zonu privatnosti, a za što su ponekad krivi i sami vjernici koji se srame svoje vjere i njezina iskrena očitovanja. Vrhovni poglavar Crkve u Hrvata smatra i kako se istodobno s puno neukusa mnogočemu pridaju etikete s imenom "Božić".

Također kardinal Bozanić poslao je poruku i obiteljima naglašavajući roditeljima da ne prepuste djecu ulici i "onima koji bi ih u ime 'naprednih ideja' udaljili od Boga i od vas".

Pročitajte više