Božićni koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem V. Gergijeva

Zagrebačka filharmonija pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva, vodećega svjetskog dirigenta održala je večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski tradicionalni božićni koncert. L

Uz Gergijeva s filharmoničarima je nastupila i hrvatska vodeća violončelistica Monika Leskovar. Na rasporedu koncerta bila je Prva sinfonija Dmitrija Šostakovića te Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog, a u drugom dijelu koncerta njegova Peta sinfonija.

Zagrebačka publika dugotrajnim je pljeskom nagradila večerašnje izvođače, a koncert je proglašen događajem godine za Zagrebačku filharmoniju i hrvatsku glazbenu scenu.

Među brojnom publikom u dvorani Lisinski bili su predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sa suprugom, ministar kulture Božo Biškupić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić, zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, supruga predsjednika Republike Milka Mesić i drugi.

Prije koncerta publici su se obratili ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić koja je izrazila zadovoljstvo što je Grad mogao izdvojiti sredstva za kupnju vrijednoga violončela, na kojemu je večeras svirala Monika Leskovar.

Uz koncert večeras je u predvorju dvorane Lisinski otvorena izložba Borisa Bučana "Ljubav - smrt - nada", jedna u nizu likovnih izložbi iz ciklusa Zagrebačke filharmonije u ovoj sezoni.

(Hina) xatod yso

Pročitajte više