Božinović odgovorio Šarcu na izjavu da Hrvatska nije spremna za Schengen

Foto: Davor Pukalvec/Pixsell

MINISTAR unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović reagirao je na izjave slovenskog premijera Marjana Šarca da je "Hrvatska još daleko od članstva u Schengenu".

"Pitanje hrvatskog članstva u Schengenu je prevažno pitanje, ne samo za hrvatsku i europsku nego i za slovensku sigurnost. Vidite danas i sami vijesti koje dolaze iz Grčke, s te tzv. balkanske rute koja je potencijalno najmasovnija migrantska ruta u Europi. Hrvatska i slovenska policija dobro surađuju na granici i vjerujem da su slovenski građani zadovoljni onime što radi naša policija", rekao je Božinović te dodao:

"Što se tiče dijela o našoj spremnosti, podsjetio bih da je Hrvatska krajem prošle godine predala dokument Europskoj komisiji u kojem stoji da smatramo da smo ispunili sve preporuke u svih osam područja. Komisija je u prvih par mjeseci 2019. potvrdila za pet poglavlja, u sljedećih par mjeseci očekujemo da će i za ostala tri", javlja N1.

Na pitanje može li Slovenija uvjetovati hrvatski ulazak u Schengen arbitražom, Božinović je rekao kako te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom: "Ovo je važno pitanje sigurnosti. Sve države članice EU-a, pogotovo one koje su dalje na toj ruti, poput Njemačke i Austrije, visoko cijene ono što radi hrvatska policija."

Nije želio komentirati informacije koje su proteklih dana izašle u slovenskoj javnosti da je SOA prisluškivala slovenske političare.

"Siguran sam da će se SOA očitovati i ovoga puta, kao što se već očitovala o tim stvarima", rekao je.

Pročitajte više