Božinovića pitali o kaznama za nenošenje maski i opozivu Milanovića

Foto: Pixsell/Tomislav Miletic

ČELNIK Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je komentirao niz aktualnih tema.

Novinari su, između ostalog, pitali Božinovića uvode li se kazne za nenošenje maski.

"S najugroženijim djelatnostima smo otvorili razgovore na tu temu, već od danas počinjemo neku vrst bilateralnih razgovora vezano za pojedine segmente posla u ugostiteljstvu u turizmu. Ne bih najavljivao ništa u ovom trenutku jer mislim da je elementarni fair play da razgovaramo s ljudima koji su iz tih branši. To će biti otvoren razgovor", rekao je Božinović, a prenosi HRT.

Podsjetimo, Nacionalni stožer  civilne zaštite u petak je počeo razgovore s pojedinim kategorijama ugostitelja, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se priprema mjera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima, uključujući ugostiteljske objekte.

"Važno nam je da ne bude nikakvih iznenađenja, nikakvih naglih odluka, da i ono što budemo dogovorili služi kao priprema za eventualnost koju bismo voljeli da se izbjegne, a to je da dođe to nekog povećanog širenja zaraze u Hrvatskoj sa svim posljedicama koje to može donijeti", dodao je šef Stožera pa rekao da će "dijalog biti kontinuiran i precizan, uključujući mogućnost uvođenja nekih mjera ako to situacija bude zahtijevala".

O opozivu Milanovića

Božinovića su potom novinari pitali i o ideji opoziva predsjednika Milanovića.

"Oni koji pokreću neke inicijative su i ovlašteni da vam o njima govore pa pitajte njih. Ja ne znam što je inicijativa", rekao je Božinović.

O ilegalnom domu

Upitan za ilegalni dom za starije u Legradu u koji je ušao koronavirus,  Božinović je odgovorio da je to područje drugog resora u Vladi te da svaka ilegalna aktivnost treba biti sankcionirana.

U medijima je objavljeno da je prekršajni nalog protiv vlasnika toga doma podnesen još 2016. godine, no Božinović je rekao da ne zna za tu prijavu.

"To je prvenstveno stvar inspekcijskih službi nadležnih resora koji se brinu i registriraju domove za starije i nemoćne. Policija tu dolazi tek ako se radi o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti", rekao je ravnatelj policije Nikola Milina o ilegalnom domu u Legradu. 

Pročitajte više