Branko Šegon bivšem konobaru mora isplatiti 300.000 kuna

Foto: Hina, Index

BIVŠI pomoćnik ministra financija u SDP-ovoj vladi Branko Šegon morat će svom nekadašnjem zaposleniku isplatiti više od 300 tisuća kuna, javlja Telegram.

Oštetio ga je, kaže sud, kada mu je nezakonito dao otkaz, a zakidao ga je i dok je radio za njega kao konobar na Korčuli tako da mu je bez razloga umanjivao plaću. Sada će mu sav taj novac, prema nepravomoćnoj presudi suda u Korčuli, ipak morati isplatiti.

Njegova tvrtka Facta Vera, koja je sada izgubila spor s konobarom s Korčule, prije nekoliko godina bila je u središtu velike afere, koju je tada otkrio Index, jer je bila dobila kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvitak 2013. dok je Šegon još bio na vlasti.

Dogovorili se za neto iznos od 6 tisuća kuna pa mu Šegonova firma isplaćivala kao da je bruto

Sud na Korčuli sada je zaključio kako je bivši bliski suradnik Slavka Linića ozbiljno oštetio svog nekadašnjeg zaposlenika kada mu je 31. listopada 2012. bio otkazao ugovor o radu. Gospodin je u Facta Veri, tvrtki koja u vlasništvu ima hotel Korkyra u Veloj Luci, apartmane i poslovne prostore, od travnja 2010. radio kao konobar te neko vrijeme i kao šef sale.

Ugovorom o radu, koji je bio utemeljen na Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru za ugostiteljstvo, uz obračun minulog rada, trebao je, utvrdio je sud, dobivati plaću od oko šest tisuća kuna. Međutim, iako mu je u ugovoru bio naveden upravo toliki neto iznos, Šegonova tvrtka isplaćivala mu je plaću kao da se radilo o bruto iznosu, što znači da je na svoj račun konobar u konačnici dobivao oko četiri tisuće kuna.

Šegonova firma odbila ga vratiti na posao

Kada se krajem 2012. našao na ulici, piše Telegram, konobar je odlučio tužiti Facta Veru. U sudskom sporu dokazao je da je otkaz doista bio dobio nezakonito. Iako je presudom Facta Veri bilo naloženo da ga vrati na posao, firma bivšeg pomoćnika ministra to je odbila učiniti. Konobar je zato bio prisiljen pokrenuti novi sudski spor, točnije ovrhu za vraćanje na posao.

U međuvremenu je napunio 65 godina i stekao uvjete za mirovinu. Ona mu je nešto niža jer ga je Šegon, eto, oštetio isplatom niže plaće. Sada će ipak razliku u tim plaćama dobiti jer je sud u Korčuli angažirao financijsko-knjigovodstvenog vještaka koji je utvrdio koliko je Facta Vera dužna svom bivšem zaposleniku.

Za period od 1. siječnja 2011. do 30. studenoga 2012., kada mu je umanjivana ugovorena plaća, Facta Vera mora mu nadoknaditi gotovo 73 tisuće kuna. Još 235 tisuća kuna, ako ova presuda postane pravomoćna, konobar će dobiti kao naknadu plaća od trenutka kada je dobio otkaz do travnja 2015. godine kada je stekao uvjete za mirovinu. Na te iznose obračunavat će se i kamate sve dok ih Šegon ne podmiri. Sud je nezakonito otpuštenom radniku dosudio i osam tisuća kuna otpremnine.

Visoki upravni sud prije nekoliko dana odbio Šegonovu žalbu

Baš prije nekoliko dana Visoki upravni sud odbio je žalbu Branka Šegona da se poništi odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje ga je 2014. godine proglasilo krivim da je u aferi Pomoćnik, koju je razotkrio Index, bio u sukobu interesa. Već prije, 2016. godine, Upravni sud također je bio odbio Šegonovu žalbu.

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv Branka Šegona radi utvrđivanja činjenica o tome je li se dužnosnik u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u situaciji sukoba interesa te je li prekršio neko od načela djelovanja iz članka 5. ZSSI-a zbog stupanja u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om, i to nakon što je Index objavio članak o kreditu koji je dobila Šegonova Facta Vera.

Šegon je u Ministarstvu financija upravljao radom Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, a 2013. godine HBOR je dobio 850 milijuna državnih kuna dok je Šegon bio zadužen za nadzor upravljanja tim novcem, a obavljao je i kontrolu kreditnih institucija.

Šegon je proglašen krivim jer nije prijavio jamstva na kredit te nije odijelio "privatno od javnog" u slučaju kredita Facta Veri, a tako je povrijedio načelo jednakosti pred zakonom. Kažnjen je iznosom od 32 tisuće kuna.

Pročitajte više