Britanci u strahu od ptičje gripe

BRITANCI su sve zabrinutiji zbog mogućeg širenja ptičje gripe u njihovoj zemlji, jer testovi pokazuju rastući broj umrlih ptica pronađenih u zadnjih nekoliko dana.

Nakon što je potvrđeno da je mrtva patka pronađena u Francuskoj bila zaražena smrtonosnim H5N1 virusom, britanska vlada izjavila je kako je "vrlo vjerojatno" da će se gripa proširiti i na područje Velike Britanije.

Nakon što je ovoga vikenda nekoliko britanskih građana dojavilo kako je pronašlo mrtve labudove, devet ih je ovoga vikenda poslano na testiranje.

"Svi su se testovi do sada pokazali negativnima, no testiranje se nastavlja. Mjere opreza pojačane su, pogotovo nakon potvrđenog slučaja ptičje gripe u Francuskoj." - izjavio je glasnogovornik britanskog ministarstva zdravstva.

Nekoliko europskih zemalja naredilo je poljoprivrednicima da drže perad zatvorenima te izbjegavaju izravan kontakt.

"Ovo je fenomen koji je očito postao europskih razmjera" izjavio je Didier Houssin, francuski službenik Ministarstva zdravstva, zadužen za problem ptičje gripe.

Francuska, najveći proizvođač peradi u Europi je zadnja zemlja u kojoj je potvrđen virus ptičje gripe, nakon što je ustanovljeno da je labud pronađen malo dalje od Lyona, u blizini švicarske granice, bolovao od virusa H5N1.

U Francuskoj će u narednih nekoliko dana, počevši od srijede, oko 900,000 ptica biti cijepljeno protiv gripe.

Dok se Francuska trenutno suočava s prvim slučajem ptičje dgripe, Italija je od Europske Unije zatražila pomoć oko zaražene peradi, a Njemačka je naredila ograničenu preradu peradi.

B.S.

Pročitajte više