KORONAVIRUS U SVIJETU

Britanci zbog novog soja koronavirusa zaustavili letove iz Južnoafričke Republike

Foto: EPA

VELIKA BRITANIJA obustavila je letove i dolaske iz JAR-a nakon što se potencijalno zaraznija inačica koronavirusa proširila Britanijom.

"Donio sam odluku o privremenom zaustavljanju letova i dolazaka u Englesku iz Južnoafričke Republike od 9 sati u četvrtak ujutro, nakon izbijanja novog soja koronavirusa", objavio je britanski ministar prometa Grant Shapps.

Podsjetimo, Britanci su otkrili dva slučaja novog soja, a u oba se radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južnoafričke Republike. Taj isti soj virusa potvrdili su i Izraelci kod nekoliko putnika pristiglih iz Britanije.

Soj i "do 70 posto zarazniji"

Britanski premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su prošli tjedan o novom soju koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom, iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti. Napisi o tom soju potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore svoje granice s Britanijom, a među tim zemljama je i Hrvatska.

Andrej Plenković u nedjelju navečer objavio je da privremeno, na 48 sati, prekidamo zračni promet s Britancima.

"S obzirom na nova saznanja o bržem intenzitetu širenja covida-19 u Ujedinjenoj Kraljevini, Hrvatska će iz mjere opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Prioritet je zaštita zdravlja građana", priopćio je Plenković.

Pročitajte više