Britanija nabavlja protuoklopni sustav suprotan Ženevskoj konvenciji?

JOŠ I prije pojave antikvarnog "panzerfausta" i njegovih izvedenica, vojne kopnene snage željele su nabaviti oružje pomoću kojeg će uspješno neutralizirati neprijateljske oklopljene snage.

Velika Britanija, jedna od nositeljica hladno-ratovskog NATO saveza, također je godinama razvijala lake prijenosne sustave za protuoklopnu borbu, no, sa svakim novim modelom lansera raketa izumljen je i razvijen novi model zaštite protiv njega.

Takav je razvoj oružanih sustava, kao i taktika obrane od njih, neminovno vodio u utrku naoružanjem koja posljednjih godina dobiva sve veći zamah u pogledu ubojitosti tzv. lakih oružja.

Prema pisanju britanskog Independenta, tamošnja vojska razmišlja o uvođenju u službu novog ručnog protuoklopnog raketnog sustava koji je punjen tzv. termobaričnim streljivom. Riječ je izuzetno opasnim visoko-eksplozivnim raketama koje pri pogotku u cilj razvijaju oblak zapaljivih eksplozivnih čestica koje pri tom eksplodiraju.

Smrtonosni udarni val i vakumski tlak koji nastaju pri detonaciji takvog oružja uništavaju unutarnje organe ljudi koji se nađu u razarajućoj zoni djelovanja oružja, piše list. Zbog takvog načina  djelovanja neki stručnjaci smatraju da bi takvo oružje moglo biti u suprotnostima s odredbama Ženevske konvencije.

Riječ je naime o smrtonosno pouzdanom oružju koje u špiljama i rovovima, zbog termobaričnog efekta, dopire puno dublje nego oružje punjeno klasičnim eksplozivom, a pri tom izaziva bolnu smrt vojnika koja kod ostalih suboraca ostavlja vrlo jak negativan psihološki efekt.

Britanska vojska pak niječe tvrdnje kako u naoružanje uvodi termobarično oružje, već navodi kako se radi o novom visoko-razarajućem klasičnom oružju. Uvođenje u službu pravda se povećanim potrebama britanske vojske, osobito u operacijama u Iraku gdje je prošlog tjedna poginuo stoti britanski vojnik.

Vojni izvori navode kako se novi sustav neće naći u naoružanju barem do 2009. godine, što ipak ne znači da sustav neće biti operativno testiran upravo u Iraku, u realnim borbenim uvjetima i stvarnim situacijama koje vojni poligoni ne mogu vjerno simulirati.

Independent piše kako su oružja s termobaričnim streljivom bila korištena još za rata u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća, a koristile su ga ruske snage. Pobunjenici su zbog toga ruski protuoklopni sustav "Šmelj" prozvali "Sotoninim šiljcima", jer su ga Rusi uspješno koristili u neutraliziranju pobunjenika skrivenih u utvrđenim rovovima i brojnim afganistanskim špiljama.

Izvješća s iračkih bojišta navode pak kako su SAD prošle godine, u lomljenju otpora iračkih pobunjenika u Falluji, eksperimentalno koristile termobarično oružje. Nakon toga se u sjedištu zapovjedništva američkih Marinaca pojavilo interno izvješće u kojem se navodi da je oružje "stvorilo udarni val neusporedive destruktivne moći".

Bilo kako bilo, detalji priče o novom oružju tek se otkrivaju u javnosti, no poznavajući dosadašnje odluke koje su povlačile svjetske velesile, a vezano uz tematiku "nehumanog oružja", postavlja se opravdana sumnja da će termobarično oružje doista biti povučeno iz upotrebe zbog suprotnosti sa Konvencijom iz Ženeve.

Foto: Arhiva
Screenshot: Al Jazeera

I.K.

Pročitajte više