Britanija pozdravlja inicijativu o uhićenju Gotovine

VELIKA BRITANIJA pozdravlja zajedničku inicijativu hrvatskoga predsjednika i premijera o uhićenju odbjegloga generala Ante Gotovine, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu britanski veleposlanik John Ramsden.

"Britanija pozdravlja osnivanje stožera za uhićenje generala Gotovine", rekao je britanski veleposlanik nakon razgovora s predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom.

Krajem prošlog tjedna na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost dogovoreno je da se udvostruče napori na utvrđivanju boravišta, uhićenju i izručenju generala Gotovine Haaškom sudu, što uključuje i stalni rad koordinacijskog tijela na najvišoj operativnoj razini, sastavljenog od predstavnika MUP-a Obavještajne agencije, Protuobavještajne agencije, Vojno sigurnosne agencije te Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi.

Britanija najviše od svih 25 članica EU-a inzistira na rješavanju slučaja Gotovine kao uvjetu za početak pregovora o punopravnom članstvu.

Prošli tjedan je europski povjerenik proširenje Olli Rehn rekao kako u trenutačnoj situaciji ne bi mogao preporučiti početak pristupnih pregovora, najavljen za 17. ožujka.

O eventualnoj promjeni mišljenja britanske vlade nakon pokretanja te inicijative, Ramsden je rekao kako "ne može ništa dodati izjavi Ollija Rehna".

Ramsden je u ponedjeljak s Nevenom Mimicom, predsjednikom saborskoga odbora za europske integracije razgovarao o organizaciji posjeta odbora za europske integracije Gornjega doma britanskoga parlamenta Hrvatskoj i o parlamentarnoj suradnji dviju zemalja.

U saborskom priopćenju objavljenom nakon sastanka kaže se da su odnosi dviju država ocijenjeni intenzivnima, brojni su parlamentarni kontakti, posebice putem COSAC-a (Konferencija odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica EU), gdje Odbor za europske integracije Hrvatskog sabora sudjeluje u statusu promatrača.

John Ramsden rekao je da Britanija smatra da Hrvatska ima vrlo pozitivnu ulogu u regiji, drži da je ostvaren izniman napredak na mnogim područjima, što je prepoznato od strane međunarodne zajednice.

U službeni posjet Hrvatskoj, 23. veljače, dolazi lord Grenfell, predsjednik EU Odbora u Gornjem domu britanskog Parlamenta. Cilj posjeta je susret sa hrvatskim parlamentarcima, kako bi u osobnom kontaktu mogao dati što više tehničkih uputa za pregovarački proces sa EU. "Velika Britanija želi da se Hrvatska što bolje pripremi za pregovore", rekao je Ramsden, dodavši da je velika uloga upravo parlamenata u procesu pregovaranja.



Pročitajte više