Britanski bankar u Gibraltaru oslobođen optužbe za šverc kokaina

UMIROVLJENI bankar s britanskog otoka Jersey, koji je zajedno s još tri osobe bio pritvoren pod optužbom za krijumčarenje 216 kg kokaina na brodu u vlasništvu splitskog pomorca Veljka Vetme, prije nekoliko dana je pušten iz gibraltarskog zatvora.

Collennette, jedriličarski entuzijast koji se javio na oglas za člana posade, je početkom lipnja bio uhićen u gibraltarskoj luci zajedno s kapetanom broda Jonathanom Kelwayom te još dva člana posade - mladim parom Londončana - Martinom Gennochijem i Kathryn Burman. Carina je u dobro skrivenom pretincu pronašla 216 kg kokaina čija se vrijednost procjenjuje na oko 8 milijuna funti.

Nakon 50 dana provedenih u pritvoru, Collennette, Gennochio i Burman su oslobođeni optužbi, a kapetan Kelway je uz kauciju pušten da se brani sa slobode.

Collenetteovi prijatelji s otoka Jersey su, pak, bili uvjereni u njegovu nedužnost te organizirali web-stranicu www.trevorisinnocent.org preko koje su se prikupljala sredstva za njegovu obranu.

Prilikom istrage se počelo spominjati ime Veljka Vetme, splitskog pomorca, poduzetnika i člana Hrvatske čiste stranke prava koji je bio registriran kao vlasnik broda.

Vetma je kontaktirao hrvatske medije i priopćio da nema ništa s krijumčarenjem kokaina, odnosno da je brod samo formalno registriran na njegovo ime, s obzirom da ga je prije godinu dana bio prodao jednom stranom državljaninu. Vetma, koji tvrdi da je sve vrijeme kontaktirao s policijom, ime te osobe nije rekao u interesu istrage.

Collenette je, prenose britanski mediji, gibraltarskom novinaru Jamesu Neishu, svoje zatvorsko iskustvo opisao kao "noćnu moru".

R.R.

Pročitajte više