Britanski državni tajnik ponovio da Iran ima veze s napadima na tankere

Foto: EPA

BRITANSKI državni tajnik za Bliski istok Andrew Murrison vodio je "otvoren, iskren i konstruktivan" razgovor s predstavnicima iranske vlade o rastućim napetostima u regiji tijekom posjeta Teheranu, reklo je danas britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Teheran negira povezanost s napadima na tankere

"Ponovio sam britansku procjenu da Iran gotovo sigurno snosi odgovornost za nedavne napade na tankere u Omanskom zaljevu", rekao je Murrison, državni tajnik za Bliski istok i sjevernu Afriku.

"Takve aktivnosti, uz koje ide veliki rizik pogrešne procjene, trebaju prestati kako bi odmah moglo doći do deeskalacije rastućih tenzija", dodao je. Teheran negira bilo kakve veze s napadima na tankere.

Murrison je rekao da je ponovio kako je Velika Britanija predana očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

U sastanku su, s iranske strane, sudjelovali potpredsjednik Masumeh Ebtekar, zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči i zamjenik ravnatelja Organizacije nuklearne energije Irana Behruz Kamalvandi.

Teheran je poručio u svibnju da se neće držati svih odredbi sporazuma, prosvjedujući tako protiv američke odluke o jednostranom povlačenju iz sporazuma i sankcija koje su ponovno uvedene prošle godine.

"Jasno sam rekao da Iran mora nastaviti držati se svojih obaveza koje proizlaze iz sporazuma, uključujući granice postavljene za slabo obogaćene zalihe urana", kazao je Murrison.

Iranci zatočili britansku humanitarku, vlada traži da je se pusti

Rekao je nadalje da je opet zahtijevao, u ime britanske vlade, "urgentno i bezuvjetno puštanje" britansko-iranske humanitarne radnice Nazanin Zaghari-Ratcliffe iz zatvora.

Zaghari-Ratcliffe, voditeljica projekta zaklade Thomson Reuters, uhićena je u travnju 2016. u teheranskoj zračnoj luci iz koje se trebala vratiti u Veliku Britaniju sa svojom kćeri nakon posjeta obitelji.

Osuđena je na pet godina zbog zavjere za svrgavanje iranskog klerikalnog režima, što je optužba koju odbacuju njezina obitelj i zaklada Thomson Reuters koja djeluje neovisno o korporaciji Thomson Reutersa i novinskoj agenciji Reutersu.

Pročitajte više