Britanski epidemiolog: Omikron je loša, a ne dobra vijest

Foto: EPA

EPIDEMIOLOG John Edmunds sa sveučilišta London School of Hygiene and Tropical Medicine i član vladine Znanstveno savjetodavne grupe za hitne slučajeve (Sage) kazao je da se omikron možda brže širi u Engleskoj nego u Južnoj Africi te je upozorio da je ova varijanta "vrlo ozbiljan korak unazad" pri stavljanju pandemije pod kontrolu.

Edmunds je jučer na sastanku Kraljevskog medicinskog društva rekao da je "izuzetno vjerojatno" da je u zajednici mnogo više slučajeva omikrona od do sada potvrđenih testiranjem te da će brojke rasti u sljedećim tjednima.

Dodao je da mjere plana B koje je najavio premijer "apsolutno nisu pretjerane", čak i ako se omikron pokaže kao manje opasan od sadašnje dominantne varijante.

"Možda ćemo za dva tjedna imati 64.000 slučajeva omikrona"

Britanska zdravstvena agencija je u četvrtak identificirala daljnjih 249 slučajeva omikrona, što je gotovo dvostruko više nego dan ranije. Time je u Ujedinjenom Kraljevstvu broj onih zaraženih omikronom narastao na 817, piše The Guardian.

Edmunds je objasnio da ako Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima 1000 slučajeva i ako se broj novih zaraza udvostručuje svaka dva do tri dana, to znači da bi za tjedan dana mogli imati 8000 novih slučajeva te 64.000 za dva tjedna.

"Nitko ne želi ponovno uvesti mjere. To je vrlo štetno za neka segmente gospodarstva, posebno za ugostiteljstvo i trgovinu, ali mi to, nažalost, moramo učiniti", rekao je Edmunds.

"S obzirom na brzinu širenja ovog virusa, do Božića bismo mogli imati zaista značajan broj slučajeva. Stoga sumnjam da bi bilo koja mjera mogla biti pretjerana", dodao je.

"Omikron nije dobra vijest"

Velika Britanija je jučer zabilježila 50.867 novih infekcija covidom-19 i 148 smrtnih slučajeva.

Britanski epidemiolog je također rekao da ova nova varijanta vjerojatno nije tako "dobra vijest" kako su neki naveli. Naime, hipoteza o "dobroj vijesti" se temeljila na tome da omikron izaziva blaže simptome od delta varijante, što bi u budućnosti podrazumijevalo manji broj hospitalizacija.

Problem je u tome da se ta hipoteza zasniva na broju bolničkih prijema u Južnoj Africi, od kuda je i krenula varijanta omikron. No, u toj je zemlji populacija daleko mlađa nego u Velikoj Britaniji, stoga je manja vjerojatnost da će imati teže oblike oboljenja od covida. Naime, prosječna dob u Velikoj Britaniji je nešto iznad 40 godina, a u Južnoj Africi je manja od 28.

Edmunds je kazao da "ne postoji ni trunke dokaza" da je omikron upola manje patogen od varijante delta, ali je dodao da čak i ako je to slučaj, da to neće biti tako veliko olakšanje kako se očekuje.

"Ako nam je važno vrijeme u kojem će doći do prevelikog stresa za zdravstveni sustav, onda nam prepolovljena stopa hospitalizacija može kupiti samo nekoliko dana. Mislim da je stvarno blesavo reći da je to dobra vijest. Ovo su loše vijesti", rekao je britanski epidemiolog.

"Još se nismo izvukli. Mislim da ćemo u sljedeća dva mjeseca vidjeti stvarno velik val slučajeva omikrona. Imat ćemo puno infekcija, a to će rezultirati velikim brojem hospitalizacija te, nažalost, i velikim brojem smrtnih slučajeva. Prilično sam u to siguran", dodao je.

Pročitajte više