Britanski ministar traži 10 milijarda dolara za borbu protiv AIDS-a

Britanski ministar financija Gordon Brown predstavio je u četvrtak plan vrijedan deset milijarda dolara za jačanje borbe protiv AIDSa i rekao da je to možda jedina nada da svijet može pobijediti tu epidemiju.

Brown traži od donatora da znatno povećaju iznose koje daju na svim frontama borbe protiv HIV-a i AIDS-a, od ubrzavanja istraživanja cjepiva do olakšavanja dostupnosti lijekova milijunima žrtava kojima lijekovi sada nisu dostupni.

"Vjerujem da će generacija koja dade sredstva za borbu, liječenje i iskorjenjivanje najsmrtonosnije bolesti današnjice, a to je HIV/AIDS, s pravom nositi naslov 'velike generacije', rekao je Brown u govoru tijekom afričke turneje.

On traži milijarde dolara za Globalnu zakladu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kako bi taj fond imao redoviti dotok gotovine za financiranje brzo rastućih programa borbe protiv AIDS-a u zemljama u razvoju.

Zaklada je pohvalila Brownov plan kao dalekovidnu, uravnoteženu i zdravu strategiju. "Ideje Gordona Browna velike su i hrabre - upravo ono što trebamo u ratu protiv toga virusa", kaže se u priopćenju Zaklade.

No humanitarna organizacija ActionAid kaže da je Brown naglasio istraživanje radi pronalaska cjepiva, a na uštrb poboljšanja liječenja sada.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više