KORONAVIRUS U SVIJETU

Britanski ministar za cjepiva: Nastavljamo koristiti cjepivo AstraZenece

Screenshot: YouTube

VELIKA BRITANIJA nastavit će koristiti cjepivo AstraZenece usprkos novom istraživanju koje pokazuje da ono nije djelotvorno protiv južnoafričkog soja, rekao je danas ministar za cjepiva Nadhim Zahawi.

Prema njegovim riječima, vlada je sigurna u svoj trenutni plan cijepljenja i zaštitu koju će pružiti svima.

"Moramo biti svjesni da čak i kad cjepivo ima manju djelotvornost u zaštiti od zaraze, i dalje postoji djelotvornost protiv razvijanja teške bolesti, hospitalizacije i smrti i to je ključno za zaštitu našeg zdravstvenog sustava", naglasio je Zahawi.

Svjetski mediji pišu o slabijem učinku cjepiva AstraZenece, oglasila se ta kompanija

Financial Times jučer je objavio kako je cjepivo koje su razvili britansko-švedska tvrtka AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu značajno manje djelotvorno protiv južnoafričkog soja virusa. Istraživanje je pokazalo da je cjepivo korisno protiv ekstremnih slučajeva tog soja, no da ne sprječava zarazu, prenijela je njemačka agencija Deutsche Presse.

Južnoafričke zdravstvene vlasti najavile su da će zaustaviti cijepljenje tim cjepivom i umjesto toga sa znanstvenicima raditi na razvoju cjepiva Johnson & Johnsona.

U Britaniji je registrirano 147 slučajeva zaraze južnoafričkim sojem. 

Iz AstraZenece su na medijske napise odgovorili kako vjeruju da njihovo cjepivo štiti ljude protiv teških oblika bolesti. Dodali su da je istraživanje provedeno "samo na dvije tisuće mladih i zdravih ispitanika".

Prvih 16.800 doza tog cjepiva stiglo je u Hrvatsku tijekom vikenda, a ukupno bi ih trebalo doći 2.7 milijuna, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte više