Britanski parlament glasovao za uvođenje osobnih iskaznica

Britanski parlament je u ponedjeljak glasovao za uvođenje osobnih iskaznica u Velikoj Britaniji i tako ujedno i osigurao pobjedu premijeru Tonyju Blairu u prvom od dva velika ovotjedna ispita njegovog autoriteta.

Donji dom britanskog parlamenta prihvatio je zakon o osobnim iskaznicama s 310 prema 279 glasova protiv. Ta je mjera prvi put prihvaćena u listopadu ali ju je blokirao Gornji dom prošlog mjeseca.

Neki od zastupnika iz Blairove laburističke stranke kao i oporbeni zastupnici tvrdili su da osobne iskaznice neće poboljšati nacionalnu sigurnost ali da će narušiti građanske slobode te da su preskupe.

Blair ima nominalnu većinu za 64 glasa u parlamentu ali je suočen s pobunom u redovima zastupnike iz svoje stranke i oživljenom konzervativnom oporbom pod novim čelnikom Davidom Cameronom. Glasovanja parlamenta ovoga tjedna smatraju se ključnim za dokazivanje može li Blair još uvijek osigurati prihvaćanje svojih zakona.

Njegov sljedeći veliki ispit ovoga tjedna dolazi u srijedu kada će zastupnici glasovati o antiterorističkom zakonu. Taj je zakon posljednji put prošao u parlamentu zahvaljujući samo jednom glasu ali ga je također blokirao Gornji dom.

(Hina) xakoz ydv

Pročitajte više