Britanski vrhovni sud sutra odlučuje je li suspenzija parlamenta bila legalna

Foto: EPA

BRITANSKI vrhovni sud sutra će donijeti presudu je li odluka premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta bila nezakonita, a ta bi presuda mogla rezultirati ranijim vraćanjem parlamenta, što će zastupnicima omogućiti priliku da spriječe Johnsonove planove za Brexit. 

Johnson je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada s dogovorom ili bez njega. Rad parlamenta suspendiran je do 14. listopada. 

Johnson tvrdi kako je cilj suspenzije omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira. 

Detalji 

Vrhovni sud je otkrio kako će njegovih 11 sudaca donijeti presudu sutra u 10:30 sati po britanskom vremenu.

Tijekom prošlotjedna tri dana saslušanja odvjetnici protivnika Brexita i oporbe rekli su tom tijelu da je suspenzija od 5 tjedana najduža u proteklih 50 godina. 

Pod nepisanim britanskim ustavom pravo raspuštanja parlamenta službeno ima politički nepristran monarh koji djeluje u skladu sa savjetima premijera. 

Vrhovni sud odlučit će je li kraljica trebala biti uključena u to pitanje ili je ono bilo političko. 

Ranije donesene presude 

Visoki sud Engleske i Walesa je ranije ovaj mjesec presudio da to pitanje nije "sudsko", no škotski vrhovni sud je zaključio da je Johnson djelovao ilegalno i da se suspenzija mora poništiti. 

Ako to sutra odluči i britanski vrhovni sud, parlament bi se mogao ponovno okupiti prije planiranog kraja Johnsonove suspenzije. 

Pročitajte više