BRITANSKI ZNANSTVENICI RAZVILI JEFTINIJE DJEČJE CJEPIVO

Britanski znanstvenici razvili su novi način čuvanja dječjeg cjepiva bez zamrzavanja što bi moglo smanjiti troškove i povećati dostupnost cjepljenja za djecu u siromašnim zemljama.

Britanska vlada priopćila je da će osigurati oko 1,4 milijuna eura kako bi financirala proizvodnju cjepiva novom tehnologijom, koju je razvila privatna farmaceutska tvrtka Cambridge Biostability. Riječ je o standardnom dječjem cjepivu protiv ospica, rubeole, difterije, tetanusa i hripavca.

Postojeća cjepiva tijekom transporta trebaju biti zamrznuta kako bi sačuvala svoja svojstva, što značajno pridonosi cijeni od oko 25 eura po cjepljenom djetetu.

Nova tehnologija temelji se na čuvanju cjepiva unutar sićušnih mjehurića koji sadrže šečere, što omogućuje dugotrajno čuvanje bez potrebe za zamrzavanjem. Sličan sustav koriste neke biljke čije sjemenke mogu biti godinama u osušenom stanju prije nego u dodiru s vodom proklijaju.

Uštede na zamrzavanju omogućit će dostupnost cjepiva za još najmanje 10 milijuna djece u siromašnim zemljama godišnje, procjenili su znanstvenici.

(Hina) xdv ydv

Pročitajte više