Brodarac: Nemam nikakvih obavijesti o istrazi haaškog tribunala

SISAČKOMOSLOVAČKI župan Đuro Brodarac izjavio je danas novinarima da nema nikakvih obavijesti da protiv njega Haaški sud provodi istragu zbog događaja u Sisku za ratnih godina 1991. i 1992.

Informacije da protiv njega navodno Haaški sud vodi istragu Brodarac je nazvao neistinama, ustvrdivši da njega nikad nitko do sada nije pozvao na razgovor. O tome nisam razgovarao ni s hrvatskom policijom, ni s istražiteljima Haaškog suda, rekao je Brodarac na konferenciji za novinare.

"Tvrdim da protiv mene neće doći nikakva optužnica, ni iz Hrvatske ni iz Haaga, a ako dođe, može biti jedino politički montirana", izjavio je Brodarac. Naglasio je da ni po zapovjednoj odgovornosti ne bi mogao nikako biti optužen, jer je sisačka policija u vrijeme dok je on bio načelnik Policijske uprave u Sisku, od 1991. do 1993., kad je izabran za župana, profesionalno i korektno kriminalistički obradila i procesuirala sve slučajeve nestanka i ubojstava za vrijeme rata koji su joj prijavljeni i za koje je znala, bez obzira na to bili to građani hrvatske, srpske ili neke druge narodnosti.

Brodarac je na pitanje zašto policija nije procesuirala slučajeve nestanaka i ubojstava građana srpske nacionalnosti na sisačkom području za vrijeme rata odgovorio da je policija svoj posao obavila na vrijeme, zapitavši zašto se o razlozima dvanaestgodišnje odgode istrage tih slučajeva ne pitaju Državno odvjetništvo i sud, odnosno hrvatsko pravosuđe.

Na pitanje o uhićenjima bivših hrvatskih vojnika u Sisku, koji su osumnjičeni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, Brodarac je izjavio da je slučaj Dušana Komosara bio u nadležnosti Hrvatske vojske te da pitanje o procesuiranju treba postaviti vojnoj policiji i istražnim vojnim tijelima i sudovima, koji su u to vrijeme bili mjerodavni za procesuiranje takvih djela.

Brodarac je također rekao da je bio vrlo iznenađen objavom informacije da se protiv njega navodno vodi istraga Haaškog tribunala. Nakon konferencije za novinare rekao je da mu je majka Vjekoslava, kad je na radiju čula vijest o tome, pala u nesvijest, te je vozilom hitne pomoći prevezena u sisačaku bolnicu gdje joj je pružena liječnička pomoć.

Pročitajte više