Brodarac: Premijer Sanader podržao poslovne planove Mechel Željezare Sisak

SISAČKOMOSLAVAČKI župan Đuro Brodarac izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sisku da je predsjednik Vlade Ivo Sanader na jučerašnjem sastanku u Zagrebu "podržao proizvodne i poslovne planove Mechel Željezare Sisak".

Istaknuo je da je na sastanku, kojemu su, osim premijera Sanadera, predstavnika Mechel Željezare Sisak i njega, bili nazočni ministri gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, predsjednici uprava Ine i HEP-a Tomislav Dragičević i Ivan Mravak, "dogovoren povoljan način plaćanja električne energije i plina, kao i pomoć Vlade oko nabave starog željeza za Mechelovu željezaru u Sisku". Predstavnici Mechela, prema Brodarčevim riječima, "smatrali su da se realizacija nedavnog dogovora s premijerom Sanaderom ne odvija dogovorenim tempom i tražili su novi sastanak s premijerom i njegovim suradnicima kako bi se ubrzalo rješavanje problema s kojima se željezara susreće u svom radu i poslovanju".

"S predsjednikom Uprave HEP-a Mravkom jučer je dogovoreno da će Mechel ubuduće električnu energiju plaćati jednom mjesečno, uz odgodu od 30 dana, dok su do sada plaćali tri puta mjesečnu, uz odgodu od osam dana", izvijestio je Brodarac, dodavši da da će Mechel električnu energiju plaćati po cijeni koju plaćaju i ostali specijalni potrošači". Po Brodarčevim riječima, s predsjednikom Uprave Ine Dragičevićem dogovoreno je da će željezara plin plaćati jednom mjesečno, s odgodom plaćanja od 60 dana, dok je do sada plaćala dva puta mjesečno, uz odgodu od 15 dana.

"Dogovoreno je da će Mechel imati potporu Vlade za kupnju starog željeza od domaćih dobavljača, posebno kada je riječ o dobavljačima u državnom vlasništvu", naveo je Brodarac. Naglasio je "da Mechel uredno plaća sve račune za kupljeno staro željezo", dodavši da "određeno nepovjerenje prema Mechelu potječe iz vremena dok je vlasnik Željezare bio ruski Turbo Impex koji im je ostao dužan".

"Mechel je izrazio spremnost da u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatskim fondom za privatizaciju preuzme i druge metalske tvrtke u državnom vlasništvu, kao što su Metalflex Novska, Željezara Split, Tvornica vijaka Knin i druge", rekao je Brodarac. Ruski Mechel, kako je rekao Brodarac, "zainteresiran je za dobivanje posla opskrbe ugljenom termoelektrane Plomin i za preuzimanje Luke Raša", naglasivši kako uskoro "očekuju dogovor s Vladom oko toga".

Brodarac je, uz ostalo, rekao da su "predstavnici Mechela premijeru Sanaderu i ministru Vukeliću iznijeli i da sa sadašnjom proizvodnjom i teškoćama oko nabave starog željeza i plasmana proizvoda, zbog čega svakog mjeseca posluju s gubitkom od milijun dolara, neće moći ispuniti obveze o zadržavanju svih 1700 zaposlenih u Željezari Sisak i da će 350 radnika u tom slučaju biti višak". "Predstavnicima Mechela rekli smo da problem viška zaposlenih rješava sa sindikatima", izjavio je Brodarac.

Glavni povjerenik Povjereništva podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u Mechel Željezari Sisak Mato Somić izjavio je za Hinu da do sada "od generalnog direktora poduzeća Nasibulle Mukhatdinova nije dobio nikakvu obavijest o problemu mogućeg viška radnika". "Sindikati i radnici od vlasnika traže da se pokrene puna proizvodnja jer onda ne bi bilo viška", rekao je Somić te je izrazio "čuđenje što je za problem navodnog viška doznao posredno, iz medija, s konferencije za novinare župana Brodarca, a ne od generalnog direktora poduzeća".

(Hina) xmalj ymć

Pročitajte više