brodosplit: porinut najveći brod hrvatske brodogradnje i brodara

U Brodosplitu je kasno popodne u more porinut "Alan", najveći tanker ikad sagrađen na hrvatskim navozima u jednom komadu, nosivosti 168 tisuća tona, dugačak 280, a širok 49 metara, namijenjen prijevozu sirove nafte. L

Brod je izgrađen za brodara Tankersku plovidbu iz Zadra, vrijednost mu je 51 milijun dolara, a Tankerska plovidba naručila je gradnju još jednog takvog tankera koji bi trebao biti dovršen do konca 2004. godine.

Ti su tankeri ugovoreni u sklopu vladina programa potpore gradnji brodova za domaće brodare u domaćim brodogradilištima.

Tanker "Alan" krstio je njegov kum, predsjednik Republike Stjepan Mesić, istaknuvši da je njegova gradnja i porinuće "značajan gospodarski pothvat jer je to najveći hrvatski brod u rukama hrvatskih brodara i najveći ikad izgrađen u hrvatskim brodogradilištima".

Predsjednik Mesić posebno je naglasio kako on ne pripada onima koji govore da nam brodogradnja ne treba, te da dapače misli sasvim suprotno.

Dodao je da u "hrvatskom godišnjem izvozu brodogradnja sudjeluje sa čak 16 posto te je važan gospodarski čimbenik".

Predsjednik Mesić pozvao je Vladu da pomogne hrvatskoj brodogradnji jer je - uz njezino veliko značenje u izvozu i u gradnji hrvatskih proizvoda - brodogradnja važna za provedbu jadranske strategije Hrvatske.

"Nema napretka bez mora, a to znači bez razvoja brodogradnje, turizma, brodarstva, ribarstva...", rekao je predsjednik Mesić, dodajući da je istodobno izuzetno važno očuvanje okoliša i učinkovita zaštita Jadrana.

"Način je uvođenje gospodarske zone, a sve države koje imaju pristup Jadranu, moraju imati iste obveze", kazao je predsjednik.

Naglasio je da zbog promjena na svjetskom brodarskom tržištu, problema imaju i brodari te da država treba i njima pomoći. Dodao je da sve stare brodove treba potpuno zamijeniti novima, sa suvremenom ekološkom zaštitom, ili ih obnoviti, te da će se za to zauzeti kod Vlade.

Predsjednika Mesića i brojne ugledne goste pozdravio je i predsjednik Uprave Brodosplita Predrag Čudina, istaknuvši da je "Alan" izgrađen u rekordno kratkom roku.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Uprave Tankerske plovidbe iz Zadra Stanko Banić, kazavši kako je tanker "Alan" rezultat hrvatskog znanja i sposobnosti u brodogradnji.

Napomenuvši da je u zadarskoj Tankerskoj plovidbi napravljena "poštena privatizacija", te da taj brodar zato može ulagati, Banić je zahvalio i Vladi koja je pomogla u kupnji ovoga broda s 10 posto od njegove vrijednosti.

(Hina) em sp



Pročitajte više