Broj oboljelih od visokog tlaka sve će više rasti - studija

Trećina svjetskog odraslog stanovništva, više od milijardu ljudi, oboljet će od visokog tlaka do 2025., izjavili su u četvrtak znanstvenici.

Godine 2000. oko milijardu ljudi širom svijeta bilo je pogođeno visokim tlakom ili hipertenzijom, najvećim čimbenikom rizika za razvijanje srčanih bolesti koji se može spriječiti.

Međutim, u idućih 20 godina taj bi broj mogao porasti za oko 60 posto, a predviđa se da će tri četvrtine slučajeva biti u zemljama u razvoju, smatraju znanstvenici.

"Predviđamo da će do 2025. broj odraslih s visokim tlakom biti 1,56 milijardi", rekao je za Reuters dr. Jiang He s Instituta za javno zdravstvo u New Orleansu.

Kardiovaskularne bolesti već je ubojica broj jedan u većini zemalja i na nju otpada 30 posto svih smrtnih slučajeva širom svijeta.

U prvoj studiji koja procjenjuje ukupan teret hipertenzije u svijetu znanstvenici u Tulaneu kompilirali su objavljena istraživanja o regionalnim i nacionalnim brojkama od 1980. do 2002.

"Više od pola osoba koje pate od visokoga tlaka sada živi u zemljama u razvoju", rekao je dr. Jiang He i dodao da će ih do 2025. biti još više u tim zemljama.

"Kardiovaskularne bolesti postat će najozbiljniji izazov za javno zdravstvo u zemljama u razvoju", rekao je He.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više