Broj ptica u Indiji prepolovljen u posljednjih 25 godina

Foto: EPA

NA OSNOVU opažanja više od 15.000 promatrača ptica koji su pomogli ocijeniti status 867 ptica, utvrđeno je kako je u proteklih nekoliko desetljeća ptičja populacija Indije u velikom padu.

Najveći pad je utvrđen u broju orlova, lešinara, ptica cvrkutuša i migrirajućih kulika.

No, broj indijskih paunova značajno se povećao.

Lov i gubitak staništa dva su glavna razloga pada ptičje populacije. Prema objavljenoj studiji, "glavna trenutna prijetnja" pticama je sudar s električnim žicama.

Veliki pad ptičje populacije

Studija je obuhvatila dvije procjene: pad ptičje populacije u zadnjih 25 te u zadnjih pet godina.

Za dugoročnu procjenu, prikladnih podataka bilo je samo za 261 ptičju vrstu, od kojih je 52 posto u padu. Što se tiče trenutnog trenda, podaci obuhvaćaju 146 vrsta od kojih je gotovo 80 posto u padu.

Studija se temelji na više od 10 milijuna promatranja, a podaci su potom objedinjeni u globalnoj bazi podataka eBird koja u realnom vremenu prikazuje podatke o raširenosti i brojnosti ptica.

Nestaju ptice selice

Populacija vrabaca u Indiji je stabilna diljem zemlje, ali je u padu u velikim gradovima. Veliki pad zabilježen je kod ptica selica.

Endemična indijska Amandava formosa, koju često drže u krletkama i popularna je u trgovini pticama, također se broji u opasno malom broju.

No, ima i dobrih vijesti, promatrači su na mnogim lokacijama uočili ugroženu vrstu šumske sove koja je ponovno otkrivena 1997. godine.

U studiji se napominje da se radi o bilježenju individualnih vrsta te da to nije izvještaj o ukupnom zdravlju indijskih ptica, uključujući one koje se smatra običnim i stoga su od male konzervacijske brige.

 

Pročitajte više