Ekstremna desničarka Bruna Esih nije "ukrala" glasove HDZ-u, nego Bandiću

Ilustracija: Index (hdz.hr,FaH)

JESU li glasači HDZ-a kaznili Andreja Plenkovića zbog umjerene politike i umjesto za Dragu Prgometa kao gradonačelničkog kandidata glasali za listu Brune Esih? Usporedba rezultata iz 2013. i 2017. godine  pokazuje da tome ipak nije tako.
 
Bandić izgubio 41 tisuću glasova, Esih dobila 36 tisuća 
 
Naime, kandidatkinja HDZ-a za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić u svibnju 2013. godine osvojila je 16.316 glasova, odnosno 5,41 posto ukupnih glasova. Drago Prgomet je četiri godine kasnije imao 18.478, odnosno 2 tisuće glasova više od Mađerić. 
 
Podsjetimo da je kandidaturu Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu poduprlo 36.211 glasača na nedjeljnim izborima. Gotovo isto toliko iznosi razlika između Bandićevih glasova 2013. i 2017. godine 
 
Milan Bandić je jučer dobio 101.828 glasova birača, a prije četiri godine za njega je u prvom krugu glasalo 142.646 birača. Razlika je 41 tisuća glasova manje.
 
Hasanbegović ima svoju teoriju
 
Zlatko Hasanbegović, bivši član HDZ-a a danas na listi Brune Esih, rekao je sinoć kako je Prgometov poraz zapravo osobni poraz šefa HDZ-a Andreja Plenkovića jer je "osobno ruku položio i nametnuo Prgometa mimo volje pristaša i članova HDZ-a u Zagrebu".
 
Članovi liste Brune Esih tvrdili su sinoć i kako imaju podršku članova HDZ-a te da su i neki HDZ-ovci glasali za njih.  
 
No, HDZ je jučer imao i više glasova za svog gradonačelničkog kandidata nego što su imali četiri godine ranije, pa je teorija o tome da je Esih pokupila glasove razočaranih glasača HDZ-a teško održiva.

Pročitajte više