Brok: Moguće smanjenje kontingenta EUFOR-a u BiH

Europska unija mogla bi smanjiti broj vojnika u sastavu sadašnjeg EUFORa u Bosni i Hercegovini, no odluka o tome ovisit će o razini političke stabilnosti u toj zemlji, izjavio je u četvrtak u Sarajevu predsjedatelj Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Elmar Brok.

"Moguće je donošenje odluke o tome da se broj pripadnika EUFOR-a smanji sa sadašnjih sedam tisuća na pet tisuća, no to bi uslijedilo kao znak priznanja političke stabilnosti u BiH", kazao je novinarima Brok, koji predvodi izaslanstvo Europskog parlamenta u čijem su sastavu članovi odbora za vanjsku politiku i pododbora za sigurnost.

Europski parlamentarci u BiH borave kako bi su uvjerili u stanje u toj zemlji, a Brok je pojasnio kako se ono još smatra "krhkim" zbog čega je potrebno poduzeti dodatne napore ne bi li se učvrstila politička i gospodarska stabilnost.

"BiH treba slijediti primjer Europske unije. I mi u Uniji, unatoč teškom nasljeđu iz prošlosti, naučili smo kako surađivati, a da nam prošlost ne postane opterećenje", kazao je Brok.

Ovaj dužnosnik Europskog parlamenta najavio je kako bi BiH, provede li nužne reforme, mogla započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji ove jeseni.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak je kazao kako je to, uz priključenje programu NATO-a "Partnerstvo za mir", vanjskopolitički prioritet za bosanskohercegovačke vlasti.

"Nadamo se početku pregovora u narednih nekoliko mjeseci", kazao je Čolak.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više