BRUXELLES: POČEO SEMINAR O OPASNOSTIMA ANTISEMITIZMA

Predsjednik Europskog židovskog kongresa Cobi Benatoff upozorio je, u četvrtak u Bruxellesu na početku seminara o antisemitizmu, na opasnost od porasta antisemitizma te ponovio svoj apel EU za poduzimanjem mjera protiv tog "raka".

"Prljava životinja ponovno je ovdje. Imamo osjećaj da se povijest ponavlja. Povijest Europe je nastavak predrasuda i progona Židova, žrtvene janjadi svake promjene", izjavio je Benatoff.

"To je rak Stare Europe i ne možemo dozvoliti da se taj rak ponovno pojavi u novoj Europi koju želimo stvoriti", dodao je ističući da se "protiv antisemitizma može boriti i možda ga i pobijediti, ali samo uz stvarnu volju i dobru strategiju".

Brojni predstavnci EU-a, židovskih zajednica i predstavnici drugih vjera sudjeluju u četvrtak u Bruxellesu na jednodnevnom seminaru koji će također razmotriti i odnose između Europe i Izraela, a sudionici će govoriti i o međureligijskom dijalogu.

Skupu bi se, među ostalima, trebali obratiti i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer i bivši predsjednik izraelskog parlamenta Avraham Burg.

Benatoff i predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Edgar Bronfman u četvrtak su u "Financial Timesu", uoči održavanja seminara u Bruxellesu, objavili članak u kojem govore o opasnosti od širenja antisemitizma.

"Najveći uspjeh koji može proizaći iz te konferencije jest priznanje neupitne istine: nasilni antisemitizam danas više nije ekskluzivno područje snaga krajnje desnice. Današnji agitatori antisemitizma uglavnom su oni koji žele bliskoistočni sukob uvesti u Europu", smatraju Bronfman i Benatoff.

"Ne želimo utišati one koji kritiziraju politiku izraelske vlade...kritiziranje Izraela nije problem. Problem je demonizacija Izraela kao židovske države i države Židova", nastavlja se u članku.

"Europski čelnici ne smiju dopustiti da kritiziranje Izraela posluži kao isprika za antisemitsku retoriku. Nemojte se zavaravati, riječi mogu nanijeti bol", dodaju židovski čelnici.

"Za svjetske je vlade došao trenutak da zauzmu stajalište. Njihova osuda antisemitizma mora biti javna i univerzalna", zaključili su u svom članku Benatoff i Bronfman.

(Hina) xnab ysd

Pročitajte više