Brzojav sućuti ministra Biškupića obitelji Ivana Lackovića Croate

U POVODU iznenadne smrti Ivana Lackovića Croate ministar kulture Božo Biškupić poslao je u ime Ministarstva kulture i svoje osobno obitelji Ivana Lackovića izraze najdublje sućuti.

"Hrvatska i svjetska likovna umjetnost ostala je bez doajena poznatoga Hlebinskog likovnog kruga, čovjeka koji je crtežom i kistom ispisivao osebujne stranice ljudske komunikacije", ističe na početku brzojava sućuti ministar kulture.

Kako napominje, Ivan Lacković Croata bio je umjetnik, domoljub i kreator novih odnosa prema naivnoj umjetnosti, koja je 60-ih godina prošlog stoljeća snažno odjeknula u likovnom svijetu, a kreativnu je narav najradije iskazivao specifičnim umjetničkim izborom.

"Bio je autoritet u svijetu naivne umjetnosti, a djelima je obilježio hrvatsku umjetnost druge polovice dvadesetog stoljeća", ističe Biškupić, podsjetivši kako je za dugogodišnji rad nagrađen Nagradom "Vladimira Nazora", a hrvatsku i svjetsku likovnu umjetnost darivao je neprocjenjivim motivima.

"Odlazak Ivana Lackovića Croate velik je gubitak za hrvatsku likovnu scenu koju je zadužio neiscrpnim stvaralačkim radom. U sjećanju kulturne javnosti ostat će zaneseni vizionar, nadahnut likovnom svakodnevicom koju je tako uspješno znao zaustaviti u svojim djelima. Njegov je odlazak za mene velik gubitak prijatelja, umjetnika i sjajna čovjeka", stoji u brzojavu sućuti ministra kulture.

Pročitajte više