Budiša o privatizaciji Ine

HSLS drži da moguća odluka Vlade da se mađarski MOL izabere za strateškog partnera Ine nije "veliki privatizacijski uspjeh, već još jedan promašaj čije će se posljedice vidjeti u idućih nekoliko godina".

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, na današnjoj konferenciji za novinare, istaknuo je da će "euforija koja se podigla u Hrvatskoj radi 505 milijuna dolara (financijska ponuda mađarskog MOL-a za 25 posto plus jednu dionicu Ine) brzo splasnuti, kada se shvati da je ta cijena cijena preuzimanja 50, a ne 25 posto".

On tvrdi da mađarski partner takvom kupnjom ostvaruje kontrolu s 50 posto utjecaja, s obzirom na sastav Upravnog i Nadzornog odbora u kojima bi jedan mađarski glas imao težinu pet hrvatskih, zbog čega, naglasio je, hrvatska strana neće moći niti jednu ključnu odluku o restruktuiranju i dokapitalizaciji tvrtke donijeti samostalno.

Ocijenivši da se privatizacija, pogrešno započeta u vrijeme bivše vlasti, nastavlja i u ovoj, Budiša je naglasio da je problem hrvatske privatizacije da je "privatizirana".

Budiša ističe kako je privatizacija bankarskog sektora rezultirala bankama u vlasništvu stranaca koje nemaju interesa za gospodarski razvitak Hrvatske, što se pokazalo u slučaju "Viktora Lenca".

Po njegovim riječima, lošim privatizacijama, sada nafte i plina, a uskoro i elektroprivrede, Hrvatska gubi ono što može biti osnova gospodarskog i društvenog razvitka.

Budiša se požalio što saborski zastupnici nemaju uvid u ugovore o privatizaciji, te najavio da će njegova stranka zatražiti da se o privatizaciji Ine raspravlja u Saboru.

Rekao je da, prema najnovijim podacima, inozemni dug Hrvatske premašuje 18 milijardi američkih dolara te da se očekuje da će do kraja godine biti 20 milijardi, a Hrvatska još nije dosegla razinu proizvodnje koju je imala prije rata. Odluku Ustavnog suda o ukidanju telefonske pretplate ocijenio je pozitivnom.

Pročitajte više