Budući europski ustav bez izraza "sve tješnja unija"

IZRAZ ´sve tješnja unija´, neće se naći u novom ustavnom sporazumu buduće Europske unije, na čijem nacrtu radi Konvencija o budućnosti Europe, objavio je u četvrtak londonski The Times.

Fraza o ´sve tješnjoj uniji´ nalazi se u svim sporazumima od samih početaka Europske unije. U preambuli rimskog sporazuma, kojim je utemeljena Europska zajednica 1957. godine, piše ´...odlučni da uspostavimo temelje za sve tješnju uniju među narodima Europe´.

Taj izraz je za euroskeptike godinama bio crvena krpa, koji su u tome vidjeli dokaz da će Europa jednog dana postati federalna država.

Sada se ta fraza neće naći u nacrtu ustava, čijih će prvih 16 članaka u četvrtak poslije podne na plenarnoj sjednici Konvencije o budućnosti Europe predstaviti njezin predsjednik Valery Giscard d´Estaing.

Očekuje se da će ta fraza biti zamjenjena općenitijom formulacijom o sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti država članica.

Odluka o ispuštanju izraza ´sve tješnja unija´ donesena je u srijedu na sastanku predsjedništva Konvencije o budućnosti Europe, piše The Times.

Drugo kontraverzno pitanje o kojem se raspravlja unutar Konvencije jest treba li u ustavu izravno spominjati Boga i kršćanstvo. Unatoč lobiranju Katoličke crkve, Poljske i katoličkih članova Konvencije, čini se da to neće biti eksplicitno spomenuto.

Protivnici izravnog spominjanja Boga i kršćanstva tvrde da multikulturalna Europa ne bi trebala propisivati svojim članicama u što će vjerovati. Umjesto izravnog spominjanja Boga, u ustavnom sporazumu vjerojatno će se potvrditi da EU poštuje nacionalni identitet zemalja članica te legalni status crkava i vjerskih skupina. To će omogućiti očuvanje različitih konkordata koje je Katolička crkva sklopila s raznim zemljama.

Podrška Vatikanu u tom pitanju dolazi iz Italije, Poljske, Slovačke i Njemačke.

U prvih sedam od 16 članaka nacrta ustava, koje će Giscard predstaviti Konvenciji u četvrtak, regulira se državljanstvo EU-a, vrijednosti i ciljevi Unije, povelja o temeljnim pravima, pravna osobnost EU-a i načela članstva u Uniji.

Pročitajte više