Buka: Skandal u RS-u, telekom uzeo novce malim dioničarima

Foto: Buka/Telekom

TELEKOMUNIKACIJE Republike Srpske (Mtel), odnosno Uprava te kompanije, krajem prošle godine donijele su odluku da prvi put otpišu sve obaveze koje imaju prema dioničarima po osnovi neisplaćene dividende starije od tri godine, u iznosu od 11.387.058 KM, piše Buka dodajući kako je vijest iznenadila mnoge dioničare, koji su ostali zatečeni tim potezom kompanije Mtel.

Na ovaj način dioničari su izgubili značajne iznose.

Prema riječima dioničara koji su se obratili redakciji Buke, iz Mtela im se nitko nije javio da ih obavijesti o potezima kompanije i otpisu dividende starije od tri godine. Stoga oni nisu ni mogli znati da će im Mtel jednom odlukom Uprave uzeti novac na koji polažu pravo.

Kompanija: Sve je bilo objavljeno na webu

Jedini odgovor koji su dobili iz kompanije je da obavijest postoji na Banjalučkoj burzi i da Mtel ne može isplatiti dividende starije od tri godine jer su prema novom pravilniku one zastarjele.

"Nakon donošenja svake od Odluka o isplati dividendi ili privremenih dividendi, Mtel a.d. Banja Luka na internet stranici Društva i na internet stranici banjalučke burze objavljuje Obavještenje dioničarima kojim obavještava sve dioničare da mogu pristupiti naplati dividendi, kao i o načinu dobivanja potrebnih informacija vezanih za isplatu. Nakon što ste se registrirali i dostavili podatke neophodne za isplatu dividendi, Vama su isplaćene dividende i privremene dividende iz dobiti za 2016., 2017. i 2018. godinu, a za ranije godine Vam nisu mogle biti isplaćivane, jer se niste bili registrirali za isplatu istih. U skladu s navedenim, Vama su isplaćene dividende u iznosu koji Vam pripada, odnosno isplaćeni su iznosi koji u skladu sa članom 47. Zakona o privrednim društvima nisu zastarjeli", stoji u odgovor Mtela dioničarima koji su zatražili objašnjenje zbog čega su ostali bez svog novca.

Komisija za vrijednosne papire sudu podnijela zahtjev protiv kompanije

"Sredinom ožujka ove godine Komisija za vrijednosne papire je dobila obavijest pojedinih dioničara da je upravni odbor društva Telekomunikacije RS, a.d. Banja Luka donio odluku o otpisu obaveza prema dioničarima po osnovu dividende. S obzirom na to da je Komisija ocijenila da se radi o značajnom događaju odnosno radnji koja utječe na poslovanje izdavatelja, a koju je izdavatelj u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira dužan objaviti na način i u postupku propisanom Zakona i pravilnika o izvještavanju i objavljivanju informacija, proveli smo postupak utvrđivanja činjenica.

Komisija je utvrdila da je 29.5. ove godine na internet stranici izdavatelj objavio na stranici Banjalučke burze informaciju o otpisu obaveza po osnovi dividende, čiji sadržaj nije usklađen s pravilnikom o izvještavanju, odnosno iz koje se ne može zaključiti za koje razdoblje i godine je izvršen otpis potraživanja na osnovu zastare dividende i koji iznos sredstava je otpisan", rekli su iz Komisije Buki te dodali kako su pokrenuli postupak protiv telekoma.

Iz ovog odgovora, piše Buka, jasno se vidi da Mtel nije na pravilan način informirao dioničare ni putem Banjalučke burze. Dodaju kako i sam direktor Banjalučke burze Milan Božić tvrdi da se na ovakav način nije smjela oduzimati imovina dioničara.

"To generalno nije lijepo da se ovakve stvari događaju i da se nekome oduzima imovina samo zato što nije imao dovoljno informacija o svojim pravima i nije bio obaviješten. To nije lijepo i ostavlja tragove na tržištu kapitala i urušava povjerenje", rekao je Božić za Buku.

Generalni direktor Mtela Marko Lopičić: Odluka donesena nakon ozbiljne analize

Generalni direktor Mtela Marko Lopičić ustvrdio je da je takva odluka donesena nakon ozbiljne analize, uz konzultiranje odvjetnika, da je to uobičajen proces i da se radi o dioničarima koji se nisu javili dugi niz godina, a taj je novac stajao na računu. On je rekao da su navedene dividende oprihodovane i da će biti isplaćene dioničarima kroz dividendu, a istovremeno je naglasio da dioničari koji smatraju da su im prava povrijeđena na bilo koji način imaju pravo na sudsku zaštitu.

Jedan od onih koji su dobro upućeni u cijeli slučaj je i Boris Majstorović, direktor u banjalučkom Eurobrokeru. On je Upravu Mtela upozoravao na nezakonitost njezine odluke, ali njegova upozorenja nisu naišla na razumijevanje. On navodi da je doznao da Mtel nije nikog i nikad obavijestio ni upozorio da postoji zastara.

Pročitajte više