Buran početak sjednice sabora, Krišto napala Jandrokovića, on je izbacio zbog maske

Foto: HRT

BUDUĆI da je danas saboru prvi plenarni dan u ovom tjednu, sjednica je započela zastupničkim govorima na slobodnu temu.

Karolina Vidović Krišto zatražila je povredu Poslovnika i napadala predsjednika sabora Gordana Jandrokovića.

"Vlada je odgovorna saboru, a predsjednik sabora, odnosno vi, izjavili ste u petak kako ste nemoćni pred vladom ako nama zastupnicima ne odgovori na pitanje i time ste prekršili Poslovnik", počela je Krišto, ali Jandroković ju je odmah prekinuo.

"Izvolite sjesti! Ovo nije povreda poslovnika, proučite što je povreda poslovnika. Dobili ste dvije opomene."

Krišto je ponovno digla ruku i nastavila govoriti.

"Molim vas ne činite to. Dat ću vam treću opomenu, i više nećete govoriti", rekao je Jandroković i poručio joj neka se žali Odboru za ustav.

"Vlada odgovara na pitanja zastupnika, kada kasne, ja šaljem požurnicu. Što bi htjeli, gdje sam povrijedio poslovnik?" upitao je i nastavio:

"Kolegice Krišto, ovu polemiku možemo voditi na drugi način, a ne sada tu pod palicom povrede poslovnika. Ja se držim akata i tu nema kršenja poslovnika. Nađite način da artikulirate svoje stavove. Nisam rekao da sam nemoćan pred vladom nego postoje akti, ako vlada ne odgovori ne postoji instrument da ja prisilim vladu da odgovori. To je tako i ne želim više o tome", rekao je oštro Jandroković.

Nakon Krišto za riječ se javio Miro Bulj, koji je svoje obraćanje započeo s curenjem informacija u DORH-u, a Jandroković ga je odmah prekinuo: "Opet kršite poslovnik jer niste objasnili što vas muči."

Zatim je Stjepo Bartulica tražio pauzu, ali i njega je Jandroković odbio:

"Stanka se traži po određenim stankama. Vi tražite stanku izvan dnevnog reda za nešto što nema veze s dnevnim redom."

Jandroković udaljio Krišto sa sjednice

Zbog toga što nije stavila masku Jandroković je Krišto izbacio iz sabornice.

Iznoseći stajalište svoga Kluba zastupnika ona je, pokazujući 1033 pisama roditelja iz inicijative "Roditelji 0-24" koji traže ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite, pozvala da se odmah prekine s, kako je rekla, upitnim i prekomjernim te nepotrebnim prisilama prema djeci i uskraćivanjem njihove slobode.

"Zahtjev je da se odmah ukine nošenje maski kod djece”, kazala je Vidović Krišto, pozivajući se na znanstvena istraživanja za koja tvrdi da pokazuju kako nošenje maski ne pridonose smanjenju zaraze koronavirusom, a mogu izazvati zdravstvene i psihološke probleme kod djece.

"Poruka roditelja glasi - ne mučite nam djecu maskama jer za to nema osnove”, naglasila je.

Kritizirala je i, kako tvrdi, prekomjernu upotrebu dezinfincijensa te nepotrebna testiranja na koronavirus ljudi koji nemaju simptome, za što je Hrvatska, navodi, bespotrebno "bacila" 200 milijuna kuna.

Branko Bačić (HDZ) je izlaganje Vidović Krišto ocijenio skandaloznim, napominjući da je Ustavni sud potvrdio odluke Stožera.

"Prvo stavite masku ili ću vas morati isključiti iz rasprave", zaprijetio je Jandroković, a nakon toga rekao:

"Imamo pet minuta pauze, a vas ću, gospođo Krišto, udaljiti do kraja dana iz sabornice."

Sabor danas o državnim financijama u prvih šest mjeseci

Sabor danas raspravlja o polugodišnjem izvještaju o izvršenju državnoga proračuna koji pokazuje da je polugodišnji konsolidirani proračunski manjak iznosio 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

"Zbog pandemije izazvane koronavirusom, prva polovica ove godine u odnosu na protekle specifična je po mnogo čemu, pa su brojke uglavnom s negativnim predznakom", ističe ministar financija Zdravko Marić.

Manjak konsolidirane opće države prema nacionalnoj metodologiji u prvom polugodištu iznosio je 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Ukupan prihod proračuna iznosio je 60,4 milijardi kuna, što je na međugodišnjoj razini pad od 7,2 posto, ukupni rashodi bili su 77,1 milijardu kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećanje od 10,1 milijardu kuna ili 15,2 posto.

Manjak državnog proračuna u prvom polugodištu iznosio je dakle 16,7 milijardi kuna, no kada se dodaju izvanproračunski korisnici te lokalna i regionalna samouprava iznosi 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Za očuvanje radnih mjesta 6,7 milijardi kuna

Na povećanje rashoda najviše je utjecala provedba mjera za očuvanje radnih mjesta, za što je izdvojeno 6,7 milijardi kuna. Za 1,2 milijarde kuna povećani su i rashodi za zaposlene, kao rezultat pune primjene kolektivnih ugovora te drugih propisa kojim se reguliraju plaće u državnim i javnim službama.

Trošak indeksacije mirovina veći je za 740,1 milijun kuna.

Da su brojke za prvu polovicu ove godine uglavnom s negativnim predznakom, ministar Marić potkrijepio je nizom primjera.

BDP je zabilježio realan pad od 7,8 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, inflacija je iznosila 0,5 posto, industrijska je proizvodnja pala za 6,4 posto, promet u trgovini na malo 6,6 posto, prosječan broj registriranih nezaposlenih povećan je za osam posto i iznosi 148.000.

No ima i brojki s pozitivnim predznakom, pa je tako indeks građevinskih radova u prvom polugodištu zabilježio rast od 3,1 posto.

Sabor će ovoga tjedna raspraviti šest točaka, među njima i Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu.

Budući da mu je srijeda prvi plenarni dan u ovom tjednu, započet će ga zastupničkim govorima na slobodnu temu.

Pročitajte više