BUSH BRANI RAT U IRAKU, DOBIO POTPORU SENATORA MCCAINA

Američki predsjednik George W. Bush branio je u petak rat u Iraku potičući moral američkih vojnika i dobio važnu potporu uglednog senatora Johna McCaina.

Bush je posjetio vojnu bazu Fort Lewis u saveznoj državi Washington nastojeći potaknuti moral američkih vojnika sve iscrpljenijih obvezama misije u Iraku.

Unatoč stalnom nasilju u Iraku, Bush je okupljenim vojnicima rekao da je toj zemlji bolje nakon što su Amerikanci uklonili diktatora Saddama Husseina koji je bio prijetnja američkom narodu i svijetu.

Američki predsjednik rekao je kako Irak ostvaruje stalan napredak prema slobodi i obećao uspješan prijenos vlasti na iračku privremenu vladu 30. lipnja.

"Život se poboljšava za irački narod koji je patio desetljećima", rekao je Bush u drugom posjetu jednoj američkoj vojnoj bazi ovoga tjedna.

"Boreći se protiv terorista u udaljenim zemljama, vi osiguravate da se vaši sugrađani ne suoče s njima u svojoj zemlji", rekao je Bush ohrabrujući vojnike od kojih su mnogi već bili u Iraku, a tisuće se spremaju tamo otići.

Busha je vojnicima predstavio senator John McCain davši time snažan poticaj njegovoj predizbornoj kampanji za ponovni izbor za predsjednika u studenom ove godine.

Pojava popularnog McCaina rame uz rame s predsjednikom Bushom zadala je konačni udarac nadama američkih demokrata da bi on mogao postati potpredsjendički kandidat uz demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja što su mnogi vidjeli kao dobitnu kombinaciju.

McCain, ugledni republikanski senator iz Arizone i vijetnamski veteran, dao je snažnu potporu Bushu u ratu u Iraku i borbi protiv terorizma upozoravajući na opasnost koju je predstavljao Sadam Husein i koju predstavlja terorizam.

"On je poslušao poziv na akciju tog strašnog jutra u rujnu", rekao je McCain govoreći o Bushovoj reakciji na terorističke napade na SAD 11. rujna 2001, dodajući da Bush vodi Sjedinjene Države s "moralnom jasnoćom".

"On se nije pokolebao u odlučnosti da zaštiti ovu zemlju i da svijet učini boljim, sigurnijim i slobodnijim mjestom", rekao je.

Bush i McCain bili su ljuti protivnici u borbi za nominaciju za predsjedničkog kandidata republikanske stranke za izbore 2000. koju je dobio Bush, ali su sada izborne sukobe ostavili iza sebe.

McCain, bivši pilot koji je proveo 5,5 godina u vijetnamskom logoru za ratne zarobljenike, prijatelj je demokratskog kandidata za predsjednika senatora Johna Kerryja, također vijetnamskog veterana. On je priznao da je s Kerryjem razgovarao o potpredsjedničkoj kandidaturi, ali i rekao da do stvarne ponude nikad nije došlo. McCain je već prije rekao i to da su političke razlike između njega i Kerryja radikalne te da će podržati svog stranačkog kolegu Busha.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više