BUSH ĆE OD HUA JINTAOA TRAŽITI DA TRŽIŠTE REGULIRA TEČAJ JUANA

Pod pritiskom američkih proizvođača koji tvrde da im Kina uzima zaradu i radna mjesta, američki predsjednik George W. Bush osobno će od kineskoga predsjednika Hua Jintaoa u nedjelju zatražiti da počne tržištu dopuštati da odredi vrijednost kineske valute juana.

No kao i u Japanu početkom tjedna, malo je vjerojatno da će Bush dobiti čvršća jamstva da će Kina dopustiti rast vrijednosti svoje valute, što američki izvoznici priželjkuju jer bi im to omogućilo konkukrentnost na tržištu preplavljenom jeftinim kineskim proizvodima.

I sjevernokorejski nuklearni program bit će na dnevnome redu jednosatnoga sastanka s Huom, tijekom Busheva posjeta Tajlandu gdje će obojica biti na sastanku na vrhu foruma za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC).

"Predsjednik veliku važnost pridaje ulozi Kine u traženju mirnoga rješenja proproblema sjevernokorejskoga nuklearnog programa", rekao je jedan dužnosnik američke administracije.

Prije sastanka s Huom Bush će se sastati i s tajlandskim premijerom. Tajland je blizak saveznik Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma.

Očekuje se da će Washington u želji da nagradi suradnju Bangkoka ubrzati pregovore o trgovini i Tajland proglasiti važnim saveznikom među zemljama koje nisu članice NATO-a čime će Tajlandu olakšati nabavu američke vojne opreme.

Pročitajte više