Bush će se obratiti naciji s ultimatumom Saddamu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush obratit će se u ponedjeljak navečer naciji u govoru kojim će postaviti ultimatum iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu da napusti zemlju i praktički najaviti vojnu akciju na Irak, javio je CNN.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je kazao novinarima kako će se predsjednik Bush obratiti Amerikancima u ponedjeljak u 20.00 sati po lokalnom vremenu i da će reći kako Saddam Hussein mora napustiti Irak.

Fleischer je rekao kako Ujedinjeni narodi nisu udovoljili svojim vlastitim zahtjevima za razoružanje Iraka i da je diplomatski prozor za rješavanje iračke krize zatvoren.

Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte kazao je pred početak zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a da Sjedinjene Države povlače nacrt rezolucije i da se o njemu neće glasovati u Vijeću sigurnosti.

Američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije je podržavao vojnu akciju u Iraku.

Amerikanci zatražili povlačenje inspektora iz Iraka

Sjedinjene Države su u nedjelju navečer zatražile povlačenje inspektora UN-a iz Iraka, obznanio je u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammed El-Baradei.

ElBaradei je o tom zahtjevu informirao predsjedavajućeg Vijećem sigurnosti i glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Glasnogovornik inspektora Hiro Ueki izjavio je da su oni u ponedjeljak normalno nastavili rad, a iz sjedišta UN-a nije stigla nikakva naredba o evakuaciji.

Dvijica najviših UN-ovih inspektora za oružje u ponedjeljak će, kako se očekuje, savjetovati Vijeću sigurnosti UN-a da povuče UN-ove timove za inspekcije oružja iz Iraka u roku od 24 sata, rekli su dužnosnici UN-a.

Diplomati pozvani da napuste Kuvajt, Sirij i Izrael

Američki je State Depertment objavio kako je svim državnim službenicima te diplomatskom osoblju koje nije nužno za normalan rad američkih diplomatskih misija, naredio da sa obiteljima napuste Kuvajtu, Siriju i Izrael.


Glasnogovornik State Departmenta Lou Fintor izjavio je kako je odluka donesena nakon konzultacija s voditeljima diplomatskih misija u svakoj od tih zemalja.

Naredba da se povuku predstavlja mjeru opreza zbog mogućih poteškoća, poput problema u civilnom zračnom prometu, ukoliko vojna akcija protiv Iraka postane neophodna, rekao je Fintor.

Odluka o povlačenju je posljedica procjene sigurnosne situacije te povećanog antiameričkog raspoloženja u regiji, kao i potencijalnih terorističkih napada na američke ciljeve, dodao je.

State Department je također savjetovao američke državljane da ne putuju u te zemlje upozoravajući ih da bi Irak ili "terorističke organizacije" u slučaju početka rata mogli upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje, koje bi moglo imati utjecaja u cijeloj regiji.

Velika Britanija svim je svojim građanima, osim diplomatskom osoblju, da napuste Kuvajt što je prije moguće, navodeći kao razlog moguću prijetnju koja dolazi od susjednog Iraka.

Britanski Foreign Office objavio je da je upozorenje temeljeno na "posljednjim procjenama opasnosti koje dolaze od Iraka i od terorizma, koji bi mogao uključivati kemijsko i biološko oružje".

Irački Kurdi počeli bježati pred ratom

Veliki broj Kurda iz grada Shamshamal u iračkom Kurdistanu, koji se nalazi blizu crte razgraničenja od ostatka Iraka pod nadzorom Bagdada, počeo je bježati tražeći sigurnije područje.

Tijekom jutra cesta između Shamshamala i Sulejmanije bila je puna taksija, traktora i kamiona pretrpanih ljudima koji se žele udaljiti od iračkih položaja prije početka američkih napada.

Shamshamal se nalazi u južnom dijelu Kurdistana, koji nije pod nadzorom Bagdada, samo nekoliko kilometara od crte razgraničenja s teritorijima pod kontrolom iračkog režima.

Pročitajte više