Bush će tražiti od Putina da provodi demokraciju u Rusiji

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zatražit će od ruskog predsjednika Vladimira Putina da "obnovi svoju predanost demokraciji", kazali su američki dužnosnici u četvrtak na sastanku koji bi mogao donijeti novi sukobljujući ton u američkoruskim odnosima.

Dva čelnika, Bush i Putin, trebali bi održati sastanak u četvrtak poslijepodne, čime bi se zaključila bushova turneja po Belgiji, Njemačkoj i slovačkoj, nakon čega bi trebala biti održana i zajednička novinska konferencija.

Sastanak Bush-Putin održava se uoči rasta zabrinutosti među nekim od Bushovih visoko pozicioniranih savjetnika o potezima ruskog predsjednika koji se tumače kao nazadovanje u demokratskim procesima.

Zapadni i ruski borci za ljudska prava optužuju Putina da ograničava demokraciju, ukidanjem izbora pokrajinskih guvernera, provođenjem zakonske osvete protiv naftne tvrtke Yukos i pojačavanjem nadzora Kremlja nad medijima.

Putin se od tih tvrdnji brani izjavama da Rusija mora usvojiti demokraciju pod svojim vlastitim uvjetima, te da neće dozvoliti da to pitanje iskoriste druge zemlje za svoje vanjskopolitičke ciljeve.

Inače, Bush je u ponedjeljak izjavio u Bruxellesu da ruska vlada mora obnoviti svoju predanost demokraciji i vladavini prava kako bi Rusija napravila napredak kao europska nacija.

U utorak je pak, američki predsjednik izrazio zabrinutost oko slobode medija u Rusiji i razmimoilaženjima između Moskve i baltičkih država, Latvije, Litve i Estonije, koje su postale novim članicama NATO saveza.

Pročitajte više