Bush dao zeleno svjetlo Izraelu za uništenje Hezbollaha

SAD su Izraelu dale tjedan dana da Hezbollahu nanesu maksimalu moguću štetu prije nego stignu ozbiljni međunarodni pozivi za prekid vatre, piše Guardian.

Busheva se administracija, uz podršku britanske, ispriječila na putu UN-ovom Vijeću sigurnosti, Skupini G8 na sastanku u Sankt Petersburgu i europskim ministrima vanjskih poslova u Bruxellesu koji su nakon napada Izraela promptno htjeli zatražiti prekid vatre, navode britanski, europski i izraelski izvori.

"Jasno je da su Amerikanci Izraelcima dali zeleno svjetlo za napade. Ti će napadi biti dopušteni i dalje, barem još jedan tjedan." - rekao je za Guardian jedan visoki europski dužnosnik. Diplomatski izvori rekli su da postoji vremenski limit diktiran strahom da sukobi ne odu izvan kontrole.

George Bush je u utorak kazao da sumnjiči Siriju da želi obnoviti svoj utjecaj u Libanonu.

"U našem je interesu da se Sirija kloni Libanona i da ova libanonska vlada uspije preživjeti." - rekao je.

Tony Blair je podržao SAD u stavu da Izrael ne treba prestati s napadima na Libanon sve dok Hezbollah ne pusti zarobljene izraelske vojnike.

"Naravno da svi želimo da se ovo nasilje prekine što prije, međutim, znamo da za jedini realni način za postići primirje trebamo znati razloge sukoba." - kazao je Blair.

Dodao je i da bi taj proces mogao trajati mjesecima. Nakon što je Blair završio s govorom, britanski su dužnosnici iza očiju javnosti potvrdili da je SAD dopustio Izraelu da bombardira Libanon sve dok ne budu sigurni da je uništena čitava Hezbollahova infrastruktura.

SAD ovakve tvrdnje odlučno dematira. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Show rekao je da takvo što nije istina, ali i da bi bila laž kada bi rekli da SAD nisu umiješane.

"SAD su na čelu diplomatskih napora za postizanje međunarodnog konsenzusa i mira. Trebate zapamtiti da je za ovo odgovoran Hezbollah." - tvrde u Bijeloj kući.

Jučer je izraelski ministar vanjskih poslova Tzipi Livni rekao da je Izrael spreman započeti diplomatski proces, ali da će se vojne operacije nastaviti usporedno s pregovaranjem.

Sukobi između Libanona i Izraela traju već tjedan dana, a primirje još uvijek nije izgledno. Podsjećamo, Izrael je prošle srijede zračnim napadom napao Libanon kako bi oslobodio dvojicu zarobljenih vojnika. Dan kasnije objavio je i pomorsku blokadu, a borbe na tom području otada ne prestaju. Ratna situacija je na strani Izraela, dok se zemlja u kojoj je demokracija tek u povojima, unatoč snažnoj gerili, teško brani.

V.Š.

Pročitajte više