BUSH I BLAIR USTRAJU U IRAKU, PODRŽAVAJU PLAN UN-A

Američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair rekli su u petak kako će ustrajati u Iraku i nagovijestili potporu planu Ujedinjenih naroda za prijenos vlasti na Iračane 30. lipnja i demokratsku tranziciju zemlje.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bijeloj kući nakon susreta Bush i Blair su rekli kako ostaju čvrsto pri 30. lipnju kao datumu za prijenos suverenosti s okupacijskih vlasti na Iračane. Bush je dodao da će koalicijske vojne snage ostati u Iraku.

Američki i britanski čelnik su podržali prijedlog UN-ovog izaslanika Lakhdara Brahimija da se raspusti Iračko privremeno vijeće i uspostavi privremena vlada u Iraku do održavanja izbora početkom 2005.

Bush je rekao da je Brahimi utvrdio put naprijed "k uspostavi privremene vlade koja je široko prihvatljiva za irački narod". "Naša koalicija će nastaviti raditi s Ujedinjenim narodima na pripremi općih izbora na kojima će biti izabrana nova vlada u siječnju 2005", kazao je on.

Blair je naglasio kako će UN imati "središnju ulogu, kao i sada, u razvijanju programa i mehanizama za političku tranziciju ka punoj iračkoj demokraciji". On je naveo da će Velika Britanija i SAD zatražiti novu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi podržala tranziciju u Iraku.

Bush i Blair su potvrdili čvrsto savezništvo u Iraku gdje su njihove snage suočene s najnovijim valom nasilja u pobunama Sunita i Šiita.

Bush je rekao kako neće ustuknuti pred zastrašivanjem u Iraku, a Blair je naglasio kako će njegova zemlja ostati dok se ne obavi posao.

Bush i Blair su podržali izraelski plan za povlačenje iz Pojasa Gaze i dijela Zapadne obale kao prigodu za postizanje konačnog sporazuma između Izraela i Palestinaca koji treba voditti stvaranju Palestinske države 2005.

"Ovo je povijesni trenutak i mislim da bi ga ljudi trebali vidjeti kao takvog i iskoristiti trenutak i pomoći da palestinska država postane realnost, Palestinska država koja može živjeti u miru sa svojim susjedima", rekao je Bush.

Blair je odbacio mišljenja da izraelski plan odstupa od mirovnog plana četvorke za Bliski istok i rekao da ukoliko Izrael provede svoj prijedlog "ideja Palestinske države postaje realna mogućnost".

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više