BUSH I CHENEY RAZLIČITO O HOMOSEKSUALNIM BRAKOVIMA

Američki potpredsjednik Richard Cheney izjavio je u utorak da osobno ne podržava ustavni amandman o zabrani homoseksualnih brakova, ali prihvaća odluku predsjednika Georgea W. Busha da takvu zabranu traži i proklamira kroz državnu politiku.

"Moj generalni stav je da sloboda znači slobodu za svakoga. Ljudi moraju imati slobodu da biraju i ulaze u odnose s kim žele", kazao je 63-godišnji Cheney, čija je kćerka Mary lezbijka.

Cheney je na skupu republikanaca u Davenportu kazao kako vjeruje da bi odnos prema pitanju homoseksualnih brakova trebalo prepustiti svakoj pojedinoj državi, a ne da federalna vlada odlučuje hoće li sankcionirati takve brakove.

Cheney je u izbornoj godini oprezan po pitanju homoseksualnih brakova, dok Bush poziva konzervativce da podrže nastojanja da se ti brakovi zabrane federalnim zakonom.

Cheney je rekao da je i prije četiri godine izjavio kako je po njemu najprimjerenije i najbolje rješenje da države odlučuju o homoseksualnim brakovima.

"No, predsjednik oblikuje osnovnu politiku administracije i on je jasno dao do znanja da podržava ustavni amandman, odnosno zabranu", dodao je Cheney.

Predložena zabrana, koja je dobila predsjedničku podršku nakon odluke Vrhovnog suda države Massachusettsa prema kojoj homoseksualni parovi imaju pravo na brak, nije prošla u Senatu jer su se i neki republikanci pridružili demokratima u protivljenju takvom potezu.

Cheneyev stav da bi države trebale odlučivati o homoseksualnim brakovima odražava mišljenje velikog broja demokrata.

(Hina) xso yso

Pročitajte više