Bush i Kerry o tome tko je bolji za američku sigurnost

KREĆUĆI u posljednji vikend pred izbore američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski protivnik John Kerry u petak su se držali svojih predizbornih tema, s predsjednikom koji obećava odlučnost u borbi protiv terorizma i Kerryjem koji tvrdi da Amerika treba novoga predsjednika nakon Bushovih teških pogrešaka u Iraku i borbi peotiv terorizma.

Bush i Kerry posljednjih dana pred izbore vode predizbornu kampanju u još neopredijeljenim saveznim državama Floridi, New Hampshireu i Ohiou dok ankete pokazuju da vode tijesnu predizbornu utrku.

Bush je u Manchesteru u New Hamsphireu ustrajao u tvrdnjama da je napad na Irak bio ispravna odluka i da je on najsposobniji da očuva sigurnost SAD-a.

"Predsjednik mora učiniti apsolutno jasne američke prioritete posebice u ovom nesigurnom svijetu", rekao je Bush okružen članovima obitelji žrtava terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001.

On je kazao kako je iz prve ruke spoznao kako je teško slati u bitku mlade Amerikance, "čak i kada je razlog ispravan".

"Dok se borimo protiv terorista oni će nas pokušati zastrašiti, iskušati našu volju svojom barbarskom taktikom. Moramo biti odlučni. Dok sam ja predsjednik nećemo biti zatočenici straha", kazao je on.

S anketama koje pokazuju da mu Amerikanci više vjeruju nego Kerryju u ratu protiv terorizma Bush je borbu protiv terorista učinio središnjom temom u obraćanju biračima čije glasove traži za drugi mandat u Bijeloj kući.

Kerry je u Orlandu na Floridi napao Busha zbog lošeg vođenja iračke operacije i neuspjeha da uhvati čelnika al Qaede Osamu bin Ladena tvrdeći da to povećava opasnost od novih napada na SAD. Ponovio je svoju tvrdnju da je Bush ratom u Iraku odvratio pozornost s prave prijetnje koju predstavlaju al Qaeda i njezin čelnik.

"Na ovim izborima glasuje se o sigurnosti američkog naroda", rekao je on.

"Odgurnuvši naše saveznike George Bushovo katastrofalno loše vođenje ovoga rata dovelo je do toga da Amerika snosi skoro 90 posto troškova i 90 posto žrtava koalicije", rekao je on.

On je kazao kako Bush ne vidi što se događa u Iraku ili vidi, a nije iskren s Amerikancima oko toga zašto je SAD krenuo u rat kao ni kako se odvija.

Bush i Kerry su posegnuli i za pomoći slavnih.

Uz Busha će u Ohiou nastupiti zvijezda akcijskih filmova, a sada guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. Umjereni Schwarzenegger, jedan od najpopularnijih republikanaca u SAD-u, nije se pojavljivao u Bushovoj preizbornoj kampanji još od ljetošnjeg govora na kongresu Republikanske stranke.

Kerryju će se drugi dan zaredom pridružiti slavni roker Bruce Springsteen koji je u četvrtak u Madisonu u Wisconsinu svojom glazbom privukao 80.000 ljudi na predizborni skup.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton u petak kreće na trodnevni predizborni put u Nevadu, New Mexico i svoj rodni Arkansas kako bi potaknuo birače da izađu na birališta i glasuju za Kerryja.

Najnovije ankete u državama koje se još nisu jasno opredijelile ni na jednu stranu ukazuju da je Bush u blagoj prednosti na Floridi, Kerry u Ohiou i Michiganu, a da se potpuno izjednačena borba vodi u Iowi, Minnesoti, Wisconsinu, Pennsylvaniji i Oregonu.

Pročitajte više