Bush i Kerry vode izjednačenu predizbornu utrku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry vode izjednačenu predizbornu utrku, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja Pew Research Center.

Prema istraživanju provedenom od 11-14 rujna Bush i Kerry su dobili potporu po 46 posto registriranih birača, a među vjerojatnim biračima Bush ima statistički beznačajnu prednost od 47 posto prema 46 posto.

Prethodno istraživanje Pew Research Center poduzeto od 8-10 rujna nakon kongresa Bushove Republikanske stranke pokazalo je značajnu prednost Busha ispred Kerryja s 50 posto prema 40 među registriranim biračima i čak 54 posto prema 39 posto među ispitanicima koji su rekli da će vjerojatno izaći na izbore.

Istraživanje pokazuje da je Bush izgubio uobičajeni poticaj koji kandidati dobijaju nakon nominacijskih kongresa svojih stranki i u posljednjih mjesec i pol dana pred izbore ulazi vodeći tešku predizbornu borbu protiv svog demokratskog izazivača.

Najnovije istraživanje je pokazalo kako Bush u očima birača i dalje uživa prednost pred Kerryjem u pitanju tko bi bolje zaštitio SAD od terorizma s 58 prema 31 posto. Većina ispitanika smatra da je on snažniji čelnik nego Kerry.

Većina njih, međutim, ne odobrava njegovu ekonomsku politiku, a skoro 60 posto ispitanika kaže da nije jasno što bi Bush poduzeo u rješavanju problema Iraka ukoliko dobije izbore.

Ipak, tri četvrtine ispitanih birača smatra da će Bush vjerojatno dobiti novi mandat u Bijeloj kući na izborima 2. studenoga.

Pročitajte više