Bush i Putin najavit će sporazum o borbi protiv nuklearnog terorizma

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i ruski Vladimir Putin najavit će u četvrtak na summitu u Bratislavi sporazum njihovih dviju zemalja o zajedničkoj borbi protiv nuklearnog terorizma, izjavili su američki dužnosnici, kako je u četvrtak prenio Washington Post.

Sporazum predviđa stalno odgađano poboljšanje sigurnosti ruskih nuklearnih kompleksa, iz kojih je, prema nedavnom izvješću američkih obavještajnih službi, ukradena nuklarna oprema.

Dokument iz Bratislave, čije su se pojedinosti u srijedu još razrađivale, predviđa i zajedničku reakciju dviju zemalja na nuklearni napad.

Usto, dokument predviđa program koji bi u svijetu zamijenio obogaćeni uran u istraživačkim reaktorima kako to gorivo ne bi poslužilo u proizvodnji oružja.

Washington dokument doživljava kao način unošenja pozitivnijeg tona u bilateralne odnose, dok se čini da će summit u četvrtak biti napetiji radi Bushove namjere da uputi Putinu nekoliko lekcija iz demokracije.

"Pokušavamo dokazati da možemo napredovati unatoč problemima", rekao je neimenovani američki visoki dužnosnik. "Sporazumom bismo trebali postići bolju kontrolu kako stvari ne bi pale u krive ruke", dodao je.

Pročitajte više