Bush kaže da će ustrajati u Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u utorak da će Sjedinjene Države ustrajati u Iraku unatoč najnovijim krvavim sukobima s pobunjenicima te da ostaje kod 30. lipnja kao datuma prijenosa vlasti na Iračane.

Bush je na prvoj konferenciji za novinare ove godine upozorio na "nezamislive" posljedice neuspjeha u demokratskoj obnovi Iraka, rekavši da bi to ohrabrilo teroriste diljem svijeta uvjerene u slabost Sjedinjenih Država.

Predsjednik Bush je rekao da ostaje pri planu o prijenosu suverenosti na Iračane 30. lipnja. "Postavili smo kao posljednji rok 30. lipnja. Važno je da poštujemo taj rok. Kao ponosan i neovisan narod, Iračani ne podržavaju neograničenu okupaciju kao ni Amerika", rekao je.

Bush je dodao da će izaslanik Ujedinjenih naroda pomoći da se odluči na koje Iračane će vlast biti prenesena.

Američki predsjednik je rekao kako će, ako to bude potrebno, poslati dodatne snage u Irak, gdje američka koalicija već ima oko 145.000 vojnika. Zapovjednik američkih snaga u regiji general John Abizaid rekao je da želi još dvije brigade, oko 10.000 vojnika, dodati na 130.000 američkih vojnika koji su na terenu. "Ako to želi, to će i dobiti", kazao je Bush.

Po njegovim riječima, većina Iračana još podržava američke ciljeve u Iraku bez obzira na najnovije nasilje. "Nasilje koje vidimo je otimanje za vlast ekstremnih i okrutnih elemenata. To nije građanski rat. To nije narodni ustanak", rekao je on.

Američki predsjednik je upozorio radikalnog šiitskog svećenika Moqtada al-Sadra da će morati odgovarati za optužbe podignute protiv njega i raspustiti svoju miliciju koja se oružjem bori protiv američke okupacije.

Bush je odbacio usporedbe iračkog i vijetnamskog rata koje spominju kritičari nakon najnovijih krvavih sukoba s pobunjenim sunitima i šijitima, u kojima je u posljednja dva tjedna poginulo najmanje 65 američkih vojnika. Rekao je da je usporedba kriva i da šalje krivu poruku i vojnicima i neprijatelju, ali je priznao da je u Iraku "težak posao".

Konferencija za novinare američkog predsjednika dogodila se u vrijeme opadanja potpore javnosti Bushovom vođenju iračke operacije i njegovoj borbi protiv terorizma, koje smatra ključnima za reizbor u studenom ove godine.

Najnovija anketa Newsweeka pokazala je da 51 posto Amerikanaca ne odbrava, a 44 odobrava Bushovo postupanje u Iraku. Njegov način borbe protiv terorizma podupire nešto više od 50 posto američkih građana, rezultati su ankete Newsweeka.

Pročitajte više